BiH
283

Svečanost pred 3.000 ljudi: 688 studenata zeničkog Univerziteta dobilo diplome

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici danas je održana promocija završenika prvog i drugog ciklusa Univerziteta u Zenici gdje je diplome dobilo 688 studenata.

Diplomirani studenti sa osam fakulteta Univerziteta u Zenici su danas pred oko 3.000 prisutnih izgovorili svečanu izjavu nakon čega je uslijedilo zajedničko bacanje kapa u zrak.

Rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić je kazao kako su današnji završenici spremni da pomognu Bosni i Hercegovini na putu ka naprijed.

"Naša odgovornost je, a što je definirano akreditacijom da Univerzitet stvara, ispituje i procjenjuje kulturu. Univerzitet u Zenici je išao putem ispunjavanja bolonjskih principa, a vi ste spremni odgovoriti zahtjevima društva kao sposobni i kompetentni stručnjaci i učestvovati u akademskom i ekonomskom napretku BiH", kazao je Zečić.

Na današnjoj manifestaciji predstavljeno je 58 magistara od čega 29 magistara struke i 29 magistara nauka. Diplome za završen prvi ciklus studija dobilo je 630 studenata.

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić je kazao kako je bitno da studenti ostanu u Bosni i Hercegovini nakon završenog studija.

"Njihova natprosječnost je jedan od pokazatelja da uspješna volja daje garancije za dalje usavršavanje. Proslava diplome simbolizira kraj jedne i početak nove životne faze. Vrijeme fakultetskih briga je završeno, ali daleko od toga je da je brigama kraj. Ja želim da vam poželim da što prije vaše znanje bude iskorišteno u preduzećima na poslovima za koje ste se školovali. Jedino što mislim da je svima važno je molba i preporuka da znanje poklonite ovoj zemlji i učinite to na najbolji mogući način. Uvijek vodite računa o tome kakvi ste ljudi i želim da diolome budu dio vaših ljudskih osobina", izjavio je Husejnagić.

Povelju rektora dobile su Lejla Zilić i Slobodanka Omerović dok je Povelje dekana dobilo 30 studenata.

Diplomirana studentica Ekonomskog fakultet u Zenici Amila Dokso kazala je da je do sada konkurisala na nekoliko konkursa, ali da još nije pronašla posao.

"Osjećam se izvrsno i drago mi je što smo završili naše fakultetske obaveze. Do sada sam konkurisala u nekoliko banaka ali nisam dobila nikakav odgovor. Neću odustati od traženja posla i nadam se da ću pronaći posao u svojoj struci", izjavila je Dokso.

Nakon završetka ceremonije uslijedilo je fotografisanje i čestitanje završenicima od strane članova rodbine i prijatelja.