Izmjena Pravilnika
28

Univerzitet u Tuzli želi povećati plaće, dekani mogu imati veća primanja od ministara

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Univerzitet u Tuzli donio je u hitnoj proceduri Izmjene i dopune Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na UNTZ-u kojim su povećane plaće rukovodećim zaposlenicima, ali ujedno su i izmijenili dijelove koji se odnose na ograničenja iznosa njihovih plaća, osim za plaću rektora.

Prema članu 4. stav 3 novog Pravilnika utvrđeno je samo da rektoru iznos neto plaće bez minulog rada ne može preći iznos neto plaće bez minulog rada premijera Vlade TK, dok se za obračun plaća ostalih rukovodećih zaposlenika, sa pripadajućim položajnim dodatkom, ne može biti veća od koeficijenta ministra u Vladi TK ali za period do kraja 2018. godine, što znači da za period 2019. godine ovo ograničenje ne važi. Također, navedeno je kako će se ovaj član zakona primjenjivati retroaktivno od 1.11.2015. godine.

Ukidanje ograničenja i retroaktivna povećanja
Ukidanje ograničenja i retroaktivna povećanja

Reagovali Ministarstvo obrazovanja i Sindikat visokog obrazovanja TK

Na ovo je reagovao i Sindikat visokog obrazovanja TK na čelu sa predsjednikom Samirom Nurićem koji su podržali dio o povećanju plaća, odnosno povećanju okvirnih koeficijenata za obračuna plaća od 6,5 posto, ali ne i izmjene Pravilnika. Poziv za hitni sastanak koji se trebao održati 7. maja u podne, dobili su 6. maja u 15:48 sati. Razlog ovako kasnog javljanja bio je, kako je navela generalna sekretarka UNTZ-a Jasmina Berbić u pozivu, taj što je Upravni odbor trebao zasjedati isti dan u poslijepodnevnim satima, a isti izmijenjeni pravilnik uvrstio na sjednicu Vlade TK koja se održavala dva dana nakon - 9. maja.

Upozorili su kako izmjene pravilnika nisu u skladu sa važećim zakonima.

"Sindikat smatra da nije prihvatljiva izmjena opšteg akta s retroaktivnom primjenom (od novembra 2015.) na osnovnu 'mišljenje resornog ministarstva (Ministarstva finansija TK). Javna ustanova mora dosljedno primjenjivati akte koji su na snazi, te iste donositi u skladu sa utvrđenim procedurama primjenom važećeg materijalnog prava, odnosno u skladu s važećom zakonskom regulativom i propisima", navode, između ostalog iz Sindikata.

U mišljenju koje je dalo Ministarstvo obrazovanja TK također je navedeno kako je nejasno zbog čega se ukida ograničenje za ostale rukovodeće pozicije i zašto se to radi retroaktivno.

"Nejasno je iz kojih razloga se odredbi člana 2. predloženog pravilnika daje retroaktivno dejstvo, obzirom da je i u dosadašnjem pravilniku bilo predviđeno da u slučaju da neto plaća rukovodećeg zaposlenika utvrđena primjenom koeficijenta za obračun njegove plaće i položajnog dodatka prelazi iznos neto plaće bez minulog rada izabranih dužnosnika, obračunava Rektoru u iznosu koji ne može preći iznos neto plaće premijera, a ostalim rukovodećim zaposlenicima u iznosu koji ne može preći iznos neto plaće ministra u Vladi Tuzlanskog kantona. Također je nejasno iz kojih razloga se se navedeno ograničenje za ostale rukovodeće službenike na univerzitetu odnosi samo na period od 1. 11. 2015. godine do 31. 12. 2018. godine, a ne i za budući period", navode iz Ministarstva obrazovanja TK.

Ukinuli status rukovodioca kako bi povećali plate

Sindikat visokog obrazovanja TK uputio je i Zahtjev za pristup informacijama kojim traže da im se dostavi zapisnik kantonalnih budžetskih inspektora Ministarstva finansija o izvršenom nadzoru kojim je naložena mjera usklađivanja Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na UNTZ sa članom 20. Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK.

Također, od Ministarstva finansija TK su tražili da im se dostavi Mišljenje koje su dali UNTZ-u i Vladi TK, a u kojem je navedeno da zaposlenici na pozicijama prorektora, dekana, prodekana, voditelja drugog i trećeg ciklusa studija, direktora za ekonomske poslove, generalnog sekretara i direktora Studentskog centra ne spadaju u krug osoba na koje se primjenjuje ograničenje plaće u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti.

"Podsjećamo da na osnovu člana 6. Zakona o visokom obrazovanju stav 1 na javnoj visokoškolskoj ustanovi dekan rukovodi radom i predstavlja i zastupa fakultet, akademiju ili visoku školu kao i organizacionu jedinicu univerziteta i ima prava i obaveze utvrđene osnivačkim aktom i Statuom. Na osnovnu člana 126. Statuta UNTZ stav 1 dekan je organ rukovođenja fakultetima/akademijom. Također, podsjećamo da su dekani upisani u Sud kao odgovorne osobe za zakonitost rada u organizacionim jedinicama univerziteta kojeg predstavljaju", naveli su iz Sindikata visokog obrazovanja TK.

Plate veće od ministarskih

Ukinuli riječ
Ukinuli riječ "maksimalno"

U novom Pravilniku izmijenjen je i član 4. stavi 2 u kojem su navodi postotak koji rukovodioci imaju kao položajni dodatak na način da je izbrisana riječ maksimalno za te procente. Ovim se zakonski ostavilo prostora da se procenti mogu i povećavati.

Pravilnik od 2018. godine precizira maksimalne nadoknade
Pravilnik od 2018. godine precizira maksimalne nadoknade

Ministarstvo finansija TK je u Mišljenju koje je dostavilo Vladi TK jasni naznačilo da su prodekanima, dekanima i ostalom rukovodećem osoblju "ukinuli" status rukovodioca (što je suprotno Zakonu o visokom obrazovanju TK, op.a.) kako bi mogli povećati primanja i položajne dodatke što se vidi u prilogu na fotografiji.

Također su naveli i da se ukida ograničenje neto plate u odnosu na neto platu ministra u Vladi TK.

Razlika među porodiljama

Sindikat visokog obrazovanja TK regaovao je i na dio koji se odnosi na porodiljske naknade tražeći da se jednako tretiraju porodilje koje su iz reda nastavnog i nenastavnog osoblja. Izmjenama je bilo predloženo da se porodiljama koje su u nastavnom kadru plaća naknada u visini plate ostvarene za minimalno sedmično opterećenje nastavnika, odnosno saradnika, a za porodilje koje su u vannastavnom kadru da isplaćuje naknade u visini plate koju su ostvarile u mjesecu koji je prethodio mjesecu u kojem se počele koristiti porodiljsko odsustvo.

Sindikat je tražio da se svim porodiljama bez obzira iz kog kadra dolazile isplaćuje naknada u visini plaze koju su ostvarili u mjesecu koji je prethodio mjesecu u kojem su počeli koristiti porodiljsko odsustvo, te da se isplata naknada u 100 postotnom iznosu primjenjuje od 1. januara ove godine kao što se to primjenjuje i za povećanje okvirnog koeficijenta za obračun plata.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na ovaj prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na Univerzitetu u Tuzli na 58. sjednici koja je održana 9. maja.