0,50 KM po stranici
37

Univerzitet u Tuzli medijima naplaćuje dostavljanje dokumentacije o radu koja treba biti javna

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Javne ustanove koje se finansiraju iz budžeta FBiH dužne su da budu transparentne u svom radu. Univerzitet u Tuzli je jedna od javnih ustanova čije izvještaje o radu, finansijama i zapošljavanju nećete pronaći na zvaničnoj web stranici, a kada ovakve informacije zatražite, morat ćete platiti.

Na zvaničnoj web stranici Univerziteta u Tuzli, za razliku od naprimjer Univerziteta u Sarajevu, ne možete pronaći informaciju kada će biti ili kada su održane sjednice Senata i Upravnog odbora, kao ni izvještaje s njih. Podsjetimo, senat je najviše stručno i akademsko tijelo univerziteta, odgovorno za odlučivanje o svim akademskim pitanjima, dok je upravni odbor kolegijalni organ upravljanja odgovoran za poslovanje univerziteta. Oba su bitna i donose bitne odluke koje se tiču i studenata, njihovih roditelja, ali i građana iz čijih plaća se izdvaja novac za plaće uposlenika univerziteta.

Primjer o objavi informacija Senata UNSA i UNTZ
Primjer o objavi informacija Senata UNSA i UNTZ

Također, javne ustanove dužne su, prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH, koji je usvojen 2000. godine, dostaviti tražene informacije i to u zakonskom roku od 15 dana i to ne samo medijima, već svim građanima. Nakon što je portal Klix.ba poslao dva upita Rektoratu Univerziteta u Tuzli putem zvanične email adrese, nakon devet dana dobili smo odgovor na email da trebamo podnijeti pismeni zahtjev putem protokola UNTZ-a u skladu s općim aktima univerziteta i precizirati pitanja.

Primjer o objavi informacija Upravnog odbora UNSA i UNTZ
Primjer o objavi informacija Upravnog odbora UNSA i UNTZ

Portal Klix.ba je to i učinio putem usluge brze pošte i pismeni zahtjev sa 11 pitanja (o zapošljavanju adminsitrativnog i akademskog osoblja, žalbama na zapošljvanja, imenovanju prorektora, izvještajima Senata i UO, izvještaju o radu, revizorskim izvještajima, finansijskim izvještajima, broju upisanih studenata i odlukama o imenovanju dekana) upućen je 3. aprila ove godine, o čemu su obaviješteni i putem emaila. Pet dana nakon isteka roka, 23. aprila, portalu Klix.ba je poslan odgovor putem emaila u kojem se navodi da će odgovori biti dostavljeni u kraćem roku, a da za određenu dokumentaciju moramo platiti.

"Nakon što utvrdimo količinu tražene dokumentacije prvih 10 stranica dokumentacije možete dobiti besplatno, dok ćete preostali dio dokumentacije biti u obavezi platiti. Nakon što dostavite dokaz o izvršenoj uplati pripadajuće naknade za umnožavanje, a koja iznosi 0,50 KM po stranici, dokumentacija će vam biti dostavljena", rečeno nam je putem emaila iz Rektorata Univerziteta u Tuzli.

Iako se ovakvi izvještaji u 21. vijeku, kada je tehnologija napredovala, mogu dostavljati u elektronskom formatu, UNTZ je odlučio da po mnogo višoj cijeni od tržišne, gdje se za kopiju jednog lista naplaćuje 0,10 KM ili niža cijena kada je riječ o većem broju stranica, UNTZ naplaćuje 0,50 KM po stranici.

Portal Klix.ba obratio se ombudsmanu za ljudska prava i ostalim nadležnim institucijama povodom ovog slučaja.