Nakon dvije i po godine
78

Univerzitet u Tuzli konačno dobio prorektore, slijedi borba s nagomilanim problemima

A. Kendić
Isaković, Bratovčić i Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Isaković, Bratovčić i Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli nakon dvoipogodišnjih trakavica konačno je dobio prorektore, saznaje Klix.ba. Njihov zvanični izbor i imenovanje potvrdio je Senat ove visokoškolske ustanove, a sada slijedi borba s nagomilanim problemima.

Dvije i po godine nakon imenovanja na poziciju rektorice Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić je uspjela okupiti svoje prve saradnike.

Hadžigrahić je, kako saznaje Klix.ba, za prorektora za nastavu i studentska pitanja predložila redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Tuzli Eldara Isakovića. Vanredna profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Vesna Bratovčić predložena je za prorektoricu za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inozemstvu, a prijedlog prorektora za naučno-istraživački rad bio je Nermin Sarajlić, redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike.

"U skladu s propisima i procedurama rektor je predložio kandidate za prorektore, a nakon toga Senat je tajnim glasanjem odlučio o prijedlozima. Posebno sam zadovoljna činjenicom da su tajnim glasanjem kandidati dobili apsolutnu podršku Senata. Procedura izbora i imenovanja već je završena, a prorektori su počeli s radom", kazala je Hadžigrahić za Klix.ba.

Nermina Hadžigrahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermina Hadžigrahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Iako je prošlo dvije i po godine od njenog imenovanja, Hadžigrahić tvrdi da je u zakonski predviđenom roku, shodno izmjenama Zakona o visokom obrazovanju TK, izvršeno imenovanje prorektora Univerziteta u Tuzli.

"Izbor prorektora uvijek je značajan i svako od njih u svom segmentu će olakšati i unaprijediti određene procese na Univerzitetu u Tuzli. Smatram da su izabrani prorektori vrlo kvalitetni, stručni i da ćemo s njihovim dolaskom ići naprijed", navela je Hadžigrahić za naš portal.

S druge strane pred menadžmentom Univerziteta u Tuzli nalazi se mnogo posla u cilju rješavanja nagomilanih problema. Ova visokoškolska ustanova opterećena je s 13,5 miliona konvertibilnih maraka dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH, a jedan od problema je i smanjenje broja studenata koji se odlučuju za upisivanje nekog od studijskih programa.

"Već smo započeli s aktivnostima vezanim za promociju naše upisne politike. Prije nekoliko dana u Tuzli je održan Sajam visokog obrazovanja gdje smo predstavili sve naše fakultete i Akademiju dramskih umjetnosti. Nadam se da ćemo i u ovoj godini upisati dovoljan broj studenata, a u protekle dvije godine smo uspjeli zaustaviti taj pad. Nudimo inovirane studijske programe i vjerujem da će biti i nekih novih na prvom, drugom ili trećem ciklusu studija od iduće akademske godine", istaknula je Hadžigrahić.

Za razliku od tvrdnji rektorice Hadžigrahić, Ured za reviziju institucija u FBiH pokazao je kontinuirani pad upisanih u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kako je navedeno u njihovom mišljenju s rezervom broj upisanih studenata u akademskoj 2018/2019. manji je bio za 240 u odnosu na prethodnu godinu kada je upisano 1.668 studenata.

Na nepravilnosti u radu ove visokoškolske ustanove u nekoliko navrata dosad je ukazivao i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović. Izlaganje je imao i za vrijeme posljednje tematske sjednice Kantonalne skupštine na kojoj se raspravljalo o stanju u javnim ustanovama, preduzećima i agencijama iz ovog kantona.

Denijal Tulumović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: D. Z./Klix.ba)

Tom prilikom Tulumović je ukazao na neadekvatna zapošljavanja na Univerzitetu u Tuzli, posebno misleći na angažman vanjskih saradnika, ali i, prema njegovom mišljenju, bespotrebnog zapošljavanja nižih kadrova.

Također, naveo je i neophodnost promjene nastavne politike, odnosno izmjene studijskih programa koji moraju pratiti potrebe tržišta rada, istaknuvši da je potrebno napraviti novi statut jednog modernog, evropskog univerziteta, kao i plan ili program otplate dugovanja.

Upravo je i Ured za reviziju institucija u FBiH kao najveću nepravilnost utvrdio u dijelu zapošljavanja vanjskih saradnika. Prema njihovom nalazu, odluku o zapošljavanju donosila je rektorica uz saglasnost Upravnog odbora, a za akademsku 2017/2018. godinu zaključno s vanjskim saradnicima su zaključeni ugovori o angažovanju u izvođenju nastave po semestru u kojima je definisan fond sati, predmet na kojem se angažuje i cijena angažovanja nastavnika i saradnika.

Prema njihovom nalazu, ukupan broj angažovanih vanjskih saradnika – nastavnika i saradnika, u zimskom semestru akademske 2017/2018. godine na sva tri ciklusa nastave bio je 769, a u ljetnom semestru 2017/2018. godine 750, što je nesrazmjerno u odnosu na broj stalno zaposlenih nastavnika koji je na dan 31.12. 2018. godine bio 460. Za zimski semestar 2018/2019. godine angažovano je 629 vanjskih saradnika u prvom ciklusu nastave. Ovakav trend nastavljen je i u narednom periodu.