BiH
0

Uništena aviobomba pronađena na Alipašinom Polju

FENA
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa svojim timovima za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) jutros je u 08.30 sati uspješno okončala operaciju uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe, pronađene 9. novembra u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o toku i rezultatima ove operacije govorili pomoćnik direktora FUCZ za Sektor deminiranja i uklanjanja NUS-a Murat Baručija, rukovoditelj Stručnog tima FUCZ-a Sead Vrana i Fahrudin Kazazić, pomoćnik načelnika sarajevske općine Novi Grad za mjere zaštite i spašavanja.

Kako je rečeno, radi se o neeksplodiranoj zapaljivoj aviobombi AN M-76, američke proizvodnje, težine 215 kilograma, koja je ostala iz Drugog svjetskog rata.

Nakon obilježavanja mjesta pronalska bombe na gradilištu (parking prostor na Ali-pašinom Polju - C faza) i poduzimanja drugih preventivnih radnji, te otkopavanja, bomba je u ponedjeljak u 03.00 sati transportovana do lokaliteta Lapov do, općina Konjic, gdje je izvršeno njeno uništavanje na poligonu za uništavanje NUS-a.

Naglašeno je da je to bila izuzetno zahtjevna operacija koja je, uz ostalo, uključivala i evakuaciju stanovništva, zabranu kretanja, te obustavu saobraćaja na relaciji kojom je bomba bila transportovana, kao i zabranu letova, a što je, osim stručnog tima FUCZ-a i općinske službe CZ-a Novog Grada, iziskivalo angažiranje policije, vatrogasaca, službe hitne medicinske pomoći i kontrole leta sarajevskog aerodroma...

Dužnosnici FUCZ-a i Općine Novi Grad iskazali su zahvalnost građanima Sarajeva koji su se u potpunosti pridržavali neophodnih sigurnosnih mjera i time doprinijeli uspješnom okončanju cjelokupnih aktivnosti.

Zahvalnost je upućena i svim drugima koji su na bilo koji način angažirani, a posebno Seadu Vrani, Suadu Baljku i Edinu Bijediću, kojima je povjereno rukovođenje operacijom uklanjanja spomenute aviobombe.

Iz FUCZ-a je u operaciji uklanjanja i uništavanja bombe sudjelovalo 28 pripadnika za uklanjanje NUS-a, timova za deminiranje i mašinsku podršku.