BiH
34

UN: Izrael želi srušiti čak 13.000 palestinskih objekata

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U novom izvještaju Ujedinjenih nacija stoji kako država Izrael izdaje veliki broj naloga za rušenje palestinskih domova na području Zapadne Obale.

Brzina izdavanja dozvola za demoliranje veća je od moguće brzine samog izvršenja istih, a s druge strane Palestinci ne mogu računati na regularno izdavanje dozvole za gradnju bilo čega.

"Zvanični podaci države Izrael govore da sada postoji više od 11.000 naredbi za rušenje koje se odnose na oko 13.000 objekata u vlasništvu Palestinaca, uključujući i domove", stoji u izvještaju pod nazivom "Prijetnja", a koji je objavio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarne pomoći u Palestini.

Izrael je od 1988. godine demolirao 2.800 zgrada, a taj podatak otkriva da većina objekata rezervisanih za rušenje još nije "stigla na red“, što dodatno komplikuje sudbinu vlasnika domova u Zapadnoj Obali.

"Objekti bez dozvola za gradnju često se stave na spisak za rušenje, ali do njega rijetko kada dolazi. Ipak, nalozi nemaju rok trajanja tako da su domovi Palestinaca u stalnoj opasnosti", kaže se u izvještaju UN-a.

Što se tiče dozvola za gradnju, taj broj je nevjerovatno nizak. Od 2010. do 2014. godine država Izrael je za gradnju na okupiranoj teritoriji Zapadne Obale odobrila tek 33 gradnje ili 1,5 posto od 2.020 zahtjeva koje su dostavili Palestinci.