BiH
1

UN agencije obezbijedile 1,5 miliona dolara pomoći BiH

Klix.ba
UN agencije su obezbijedile više od 1,5 miliona US dolara pomoći za poplavljena područja. Pomoć uključuje hranu, lijekove, higijenske pakete, pumpe, spremnike i filtere za vodu, isušivače, agregate, šatore i vreće za spavanje.

"Od samog počeka prirodne nepogode mobilizirali smo sve naše resurse u zemlji s ciljem brze isporuke potrebne pomoći. UN agencije rade zajedno sa vlastima na svim nivoima i kriznim štabovima širom zemlje, kako bismo osigurali koordiniran odgovor međunarodne zajednice na ovu krizu", rekao je Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a.

Prvi avion sa isporukom pomoći UN agencija je sletio jučer u Tuzlu. U toku je distribucija paketa pomoći i prečistača za vodu, koji mogu zadovoljiti potrebe više od 10,000 stanovnika, u općinama sjeverostočne Bosne i Hercegovine.

UN je obezbijedio dolazak još dvije avionske isporuke hrane i paketa pomoći do kraja ove sedmice. Pored dostavljanja neposredne pomoći poplavljenim područjima, od ureda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini je traženo da pomogne u koordinaciji pomoći iz inostranstva, s ciljem da se osigura efikasna i brza mobilizacija resursa.

“Nakon neposrednog humanitarnog odgovora, fokusirat ćemo se na oporavak i osiguranje egzistencije. Pred nama su izazovni zadaci obnove pristupnih puteva, čišćenja i uklanjanja ruševina i otpada uključujući deminiranje, kao i rješavanja situacija koje ugrožavaju zdravlje. Već tokom ove sedmice će mobilni timovi koje čine predstavnici UN-a, Svjetske banke, EU, i Ambasade SAD-a, posjetiti poplavljena područja radi procjena potreba na terenu”, rekao je Afanasiev.

UN agencije će i dalje predano pomagati stanovništvu Bosne i Hercegovine, u vremenu kad je pomoć neophodna.