BiH
30

Stigao prvi avion sa agregatima za struju

SRNA/Klix.ba
Foto: Srna
Foto: Srna
Avion UN-a za poplavljena područja u BiH sa 20 agregata za struju vrijednosti većoj od 150.000 dolara humanitarne pomoći iz fondova urgentne pomoći USAID-a i norveške Vlade, sletio je na aerodrom u Mahovljanima kod Banje Luke.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović, koji je dočekao avion, rekao je da je ovo prvi od dva aviona koji će danas sletjeti u Mahovljane, a da će pomoć UN, odnosno vlada SAD i Norveške, dolaziti i na aerodrome u Sarajevu i Tuzli.

Vidović je novinarima na banjalučkom aerodromu rekao da će pomoć biti dijeljena po 45 posto entitetima, a 10 posto Brčko distriktu.

"Sva oprema koja dođe bit će trajno vlasništvo uprava civilne zaštite, koje će se po potrebi iznajmljivati opštinama", rekao je Vidović.

Vidović je zahvalio UN-u, USAID-u, norveškoj vladi i svim donatorima koji su uvidjeli koliko je teška situacija u tom bh. entitetu i pomogli svojim donacijama.

Vršilac dužnosti direktora Uprave Civilne zaštite RS-a Veseljko Elez rekao je da svi zahtjevi opština za pomoć stižu u Stručno-operativni centar, koji vrši distribuciju prema zahtjevima.

"Garantujem da će oprema otići tamo gdje je najneophodnija i vjerovatno će već sutra biti na terenu", rekao je Elez.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci Goran Vukoje rekao je da je danas stigla i da će večeras u avionima UN stići agregati za struju i pumpe za prečišćavanje vode kapaciteta četiri metra kubna na sat ukupne vrijednosti 370.000 dolara.

"Riječ je o dijelu pomoći koji je obezbijeđen sredstvima USAID-a i norveške vlade, a dio je velikog kontingenta pomoći koje su dvije vlade obezbijedile za BiH", rekao je Vukoje.