BiH
3

Umro Tonči Marinić, prvak Sarajevskog baleta

Klix.ba
U Sarajevu je u ponedjeljak preminuo Antun Tonči Marinić, prvak Sarajevskog baleta i jedno vrijeme njegov rukovoditelj. Bio je solista od 1956. godine sa preko 30 uloga ostavljajući nesumnjiv trag u nastajanju i razvoju Sarajevskog baleta. Bio je jedan od najboljih interpretatora romantičnog repertoara na jugoslovenskim prostorima.

U monografiji Narodnog pozorišta u Sarajevu iz 1998. godine zapisano je da je bio "veoma elegantne i lijepe scenske pojave, markantno se izdvajajući od ostalih, dobro je poznat po izražajnim i sigurnim kreacijama vodećih rola klasičnog, neoklasičnog i modernog repertoara" (Princ u Labudovom jezeru, Uspavanoj ljepotici, Pepeljugi, Žizeli, zatim impresivni Romario, Mandarin, Kopelijus, Bazil).

Od 1972. do 1975. bio je šef Baleta, a potom nastavio djelovati kao pedagog i koreograf specifičnog usmjerenja na scenski pokret i plesne interpretacije u dramskim predstavama većine naših teatara, ali i teatara bivše Jugoslavije.

U riznici njegovih vrhunskih kreacija ističu se neprevaziđeni Kvazimodo (Esmeralda), perfektno doneseni Sirano, ukleti i tragični kralj Edip, raspolučeni Hasanaga i mnoge druge koje su uvijek bile pozdravljene od publike i kritike.

Antun Marinić rođen je 1936. godine u Loparu na otoku Rabu. Balet je učio na Baletskoj školi u Osijeku, a u ansamblu Sarajevskog baleta bio je neprekidno od 1956. do penzionisanja trideset godna poslije.

Nakon penzionisanja predano se bavipo pedagoškim i koreografskim radom.

Za izuzetna stvaralačka ostvarenja nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva i Zlatnom plaketom.

Vrijeme komemoracije i sahrane bit će naknadno objavljeni.