{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana komemoracija povodom smrti Milivoja Bačanovića

F
20.4.2012. u 12:51
0
1
Održana komemoracija povodom smrti Milivoja Bačanovića
0
Održana komemoracija povodom smrti Milivoja Bačanovića
Narodno pozorište (Foto: Klix.ba)
Komemoracija povodom smrti prvaka Opere Narodnog pozorišta Milivoja Bačanovića, koji je preminuo 17. aprila u 91. godini u Sarajevu, upriličena je danas u Narodnom pozorištu.
Direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić rekao je da je ovaj velikan scene sve o sebi rekao kroz svoje pjevanje, glumu, rad s mladima.

Vučić se prisjetio saradnje s Milivojem Bačanovićem, njegovog rada s mladim budućim opernim pjevačima, znanja koje je prenosio ljudski, bez sujete.

Kako je Vučić rekao Bačanović je bio čovjek i umjetnik koji zadivi na prvom susretu.
Direktorica Opere Narodnog pozorišta Amila Bakšić istakla je Bačanovićevu predanost sceni Narodnog pozorišta na kojoj je proveo svoj radni vijek.

"Nije bilo baritonske uloge u opernoj literaturi, koju ovaj umjetnik nije pjevao", rekla je Bakšić istakavši da će ime Milivoja Bačanovića biti zapisano zlatnim slovima u historiji operne scene.

O Milivoju Bačanoviću govorio je i režiser Gradimir Gojer podsjetivši i na njegovu ljudsku i umjetničku veličinu.

Milivoj Bačanović rođen je 5.decembra 1921. godine u Herceg- Novom. Završio je Pomorsku trgovačku akademiju (Dubrovnik - Kotor).
Pjevanje je studirao u Italiji na Konzervatoriju Rosini u Pezaru.

Od osnivanja Sarajevske opere 1946. godine, gdje je došao iz Beograda, iz Centralne umjetničke grupe USAOJ-a Ivo Lola Ribar, bio je sve do penzioniranja prvak te opere, izuzev sezone 1955./56., kada je bio angažiran u Zagrebačkoj operi za glavne role baritonskog faha. Gostovao je u svim jugoslavenskim operskim kućama, kao i u inostranstvu: Grčka, Italija, Njemačka, Belgija, Francuska, Bugarska, Rumunija.

Dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade za afirmaciju muzičke umjetnosti, stimuliranje muzičkog stvaralaštva i širenje muzičke kulture.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1961.godine dobio je za ulogu Rigoleta u istoimenoj operi. Ukazom predsjednika SFRJ, 1950.godine odlikovan je Ordenom rada III reda, a Ordenom rada sa zlatnim vijencem drugog reda 1972.godine.

Spomen-plaketu Grada Sarajeva dobio je 1965.godine. Nagradu Udruženja reproduktivnih umjetnika BiH dobio je 1961. a Zlatnu plaketu Muzičke omladine 1970.godine.

Dobitnik je više visokih nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije. Dobitnik je Plakete Grada Sarajeva 1979.godine, kao zaslužan građanin.

Povelju počasnog člana Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije primio je 1979. Zlatnom značkom Muzičke omladine BiH bio je nagrađen 1970.
Uz veoma plodnu karijeru operskog pjevača, naročitu pažnju posvetio je koncertnom izvođenju djela poznatih stranih, a naročito kompozitora s ovih prostora.

Milivoje Bačanović bit će sahranjen danas u 14.30 na groblju Lav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: