{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević

F
5.6.2012. u 15:37
4
U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević
4
U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević
Vojislav Milašević
Poznati režiser i jedan od pionira televizijskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini Vojislav Milašević preminuo je danas u 80. godini u Sarajevu.
Milašević je rođen 1932. u Cetinju, a u Sarajevo je došao na studij filozofije.

Profesionalnu karijeru započeo je kao pomoćni režiser u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u „Bosna-filmu“ je radio kao tonski montažer.

Na Televiziji Sarajevo, kao režiser, debitovao je 1963. emisijom „Dođite na razgovor u Lenjinovu 10“.

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri Vojislav Mili Milašević režirao je mnogobrojne pozorišne predstave, festivale, TV emisije, kao i TV drame “Pijesak”, “Odluka”, „Stare granice očeva imanja”, “Ženska priča”, te “Grozdanin kikot”.

Ljubitelji malih ekrana će ga pamtiti po nezaboravnom dječijem serijalu „Djetinstvo mladosti“ (1979.), seriji „Priče iz fabrike – Osam stotina žena“ (1985.), te humorističkom serijalu „Viza za budućnost“ (2003.- 2004.).

Na prvom festivalu JRT-a na Bledu dobio je prvu nagradu za emisiju „Don Kihot“, a za TV dramu „Krivda“ osvojio je prvu nagradu na posljednjem festivalu JRT-a 1989.

Iako u penziji, Vojislav Mili Milašević se vratio na RTVBiH tokom rata u Bosni i Hrecegovini i režirao ratne „Nadrealiste“.

- Bosna i Hercegovina je postala moja domovina i moj lični moral mi nije dozvolio da uime neke svoje nacionalnosti izdam sve vrijednosti, pravila i principe po kojima sam živio.

Zlo koje je naneseno narodima Bosne i Hercegovine niti ima niti će ikada imati bilo kakvo opravdanje. Ne znam kako će završiti ovaj rat, ne znam da li ću ostati živ, ali znam da se u sudnji čas neću stidjeti sebe.A to je za jedan ljudski život sasvim dovoljno, rekao je Milašević u jednom od posljednjih intervjua za medije 1995. godine.

Po ličnoj želji, Vojislav Mili Milašević bit će sahranjen u krugu porodice u petak 8. juna na gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: