{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević

F
5.6.2012. u 15:37
4
U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević
4
U Sarajevu preminuo režiser Vojislav Mili Milašević
Vojislav Milašević
Poznati režiser i jedan od pionira televizijskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini Vojislav Milašević preminuo je danas u 80. godini u Sarajevu.
Milašević je rođen 1932. u Cetinju, a u Sarajevo je došao na studij filozofije.

Profesionalnu karijeru započeo je kao pomoćni režiser u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u „Bosna-filmu“ je radio kao tonski montažer.

Na Televiziji Sarajevo, kao režiser, debitovao je 1963. emisijom „Dođite na razgovor u Lenjinovu 10“.

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri Vojislav Mili Milašević režirao je mnogobrojne pozorišne predstave, festivale, TV emisije, kao i TV drame “Pijesak”, “Odluka”, „Stare granice očeva imanja”, “Ženska priča”, te “Grozdanin kikot”.

Ljubitelji malih ekrana će ga pamtiti po nezaboravnom dječijem serijalu „Djetinstvo mladosti“ (1979.), seriji „Priče iz fabrike – Osam stotina žena“ (1985.), te humorističkom serijalu „Viza za budućnost“ (2003.- 2004.).

Na prvom festivalu JRT-a na Bledu dobio je prvu nagradu za emisiju „Don Kihot“, a za TV dramu „Krivda“ osvojio je prvu nagradu na posljednjem festivalu JRT-a 1989.

Iako u penziji, Vojislav Mili Milašević se vratio na RTVBiH tokom rata u Bosni i Hrecegovini i režirao ratne „Nadrealiste“.

- Bosna i Hercegovina je postala moja domovina i moj lični moral mi nije dozvolio da uime neke svoje nacionalnosti izdam sve vrijednosti, pravila i principe po kojima sam živio.

Zlo koje je naneseno narodima Bosne i Hercegovine niti ima niti će ikada imati bilo kakvo opravdanje. Ne znam kako će završiti ovaj rat, ne znam da li ću ostati živ, ali znam da se u sudnji čas neću stidjeti sebe.A to je za jedan ljudski život sasvim dovoljno, rekao je Milašević u jednom od posljednjih intervjua za medije 1995. godine.

Po ličnoj želji, Vojislav Mili Milašević bit će sahranjen u krugu porodice u petak 8. juna na gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: