{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Milivoj Bačanović prvak opere Narodnog pozorišta

F
18.4.2012. u 16:03
0
1
Preminuo Milivoj Bačanović prvak opere Narodnog pozorišta
0
Preminuo Milivoj Bačanović prvak opere Narodnog pozorišta
Narodno pozorište Sarajevo
Prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Milivoj Bačanović preminuo je 17. aprila u 91. godini u Sarajevu.
Komemorativna sjednica bit će održana 20. aprila u sali Narodnog pozorišta Sarajevo, a sahrana na groblju Lav.

Milivoj Bačanović rođen je 5. decembra 1921. godine u Herceg- Novom. Završio je Pomorsku trgovačku akademiju (Dubrovnik – Kotor).

Pjevanje je studirao u Italiji na Konzervatoriju Rosini u Pezaru. Učesnik je NOB-a od 1.8.1944. godine.

Od osnivanja Sarajevske opere 1946. godine, gdje je došao iz Beograda, iz Centralne umjetničke grupe USAOJ-a Ivo Lola Ribar, bio je sve do penzioniranja prvak te opere, izuzev sezone 1955./56., kada je bio angažovan u Zagrebačkoj operi za glavne role baritonskog faha.

Gostovao je u svim jugoslavenskim operskim kućama, kao i u inozemstvu: Grčka, Italija, Njemačka, Belgija, Francuska, Bugarska, Rumunija.

Dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade za afirmaciju muzičke umjetnosti, stimuliranje muzičkog stvaralaštva i širenje muzičke kulture.

U Belgiji, na internacionalnom takmičenju muzičkih umjetnika 1953. godine, dobio je dvije nagrade: Prvu baritonsku i u ukupnom takmičenju na kojem je učestvovalo 200 pjevača iz svih zemalja svijeta, dobio je prvu nagradu – Gran pri.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1961.godine dobio je za ulogu Rigoleta u istoimenoj operi.

Ukazom predsjednika SFRJ, 1950. godine odlikovan je Ordenom rada III reda, a Ordenom rada sa zlatnim vijencem drugog reda 1972. godine. Spomen plaketu Grada Sarajeva dobio je 1965. godine.

Nagradu Udruženja reproduktivnih umjetnika BiH dobio je 1961. Zlatnu plaketu Muzičke omladine 1970.godine. Dobitnik je više visokih nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije.

Dobitnik je Plakete Grada Sarajeva 1979. godine, kao zaslužan građanin. Povelju počasnog člana Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije primio je 1979. Zlatnom značkom Muzičke omladine BiH bio je nagrađen 1970. godine.

Uz veoma plodnu karijeru operskog pjevača, naročitu pažnju posvetio je koncertnom izvođenju djela poznatih stranih, a posebno kompozitora s ovih prostora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: