Reis Cerić spustio loptu
0

Umjesto Sarajevskog ljeta Nezir Halilović piše elaborat

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić
Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a u povodu proteklih događanja oko predmeta vjeronauke u Kantonu Sarajevu, održan je sastanak reisu-l-uleme Mustafe Cerića s vjeroučiteljima Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Sastanku su prisustvovali rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta mr. Muharem Omerdić, uposlenici VPS-a Ibrahim Begović i Nezir Halilović, dekan FIN-a prof. dr. Ismet Bušatlić, prodekani za nastavu doc. dr. Zuhdija Hasanović i prof. Fadil Fazlić, savjetnica za vjeronauku pri Prosvjetno-pedagoškom Zavodu Sarajevo Mina Pleh, te više od sto vjeroučitelja s područja KS-a, nekoliko vjeroučitelja s područja Sarajevskog muftijstva, kao i delegacija vjeroučitelja iz Tuzlanskog kantona.

Sastanak je otvorio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Muharem Omerdić i nakon uvodnog obraćanja i zahvale prisutnim dao riječ reisu-l-ulemi IZ-a u BiH Mustafi ef. Ceriću, koji je izložio principe Islamske zajednice vezano za vjeonauku i zaštitu prava muslimana.

Sastanak je prošao u duhu razumijevanja i otvorenog razgovora o svim aktuelnim pitanjima i izrazito konstruktivnog dijaloga nakon čega su usvojeni zaključci.

"Odbacuju se sve tendenciozne interpretacije i brutalni napadi i uvrede na instituciju reisu-l-uleme, a autori istih se pozivaju da otvore oči pred neoborivim činjenicama koje se od početka zanemaruju u javnom diskursu u slučaju spornog ministrovog dopisa o vjeronauci", jedan je od zaključaka.

Također, podržava se jednoglasno usvojena instrukcija Vlade KS-a po kojoj ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek ocjena i pozdravlja inicijativa da se djeci koja ne pohađaju vjeronauku osigura alternativni predmet da bi i u pravima i u obavezama bili izjednačeni s vršnjacima koji pohađaju vjeronauku.

Zaključak je i da se prihvata činjenica o postojanju određenih "metodičkih propusta“ u radu pojednih vjeroučitelja koji će u narednom periodu, uz nadzor savjetnice za vjeronauku i Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, biti korigirani.

Vjerskoprosvjetna služba će, u saradnji s PPZ-om Sarajevo i Udruženjem vjeroučitelja KS-a, napraviti plan organizacije tematskih radionica, koje će se po mogućnosti redovno organizirati na zimskom i ljetnom raspustu, da bi se vjeroučitelji dodatno metodički edukovali i više podigli kvalitet rada, te na taj način iz svog ugla više doprinijeli poboljšanju ukupnog društvenog stanja.

-Umjesto mirnih demonstracija "Sarajevskog ljeta“, u povodu pokušaja ograničenja vjerskih sloboda i društvene devalvacije znanja o vjeri, zadužuje se Nezir Halilović da napravi elaborat i uputi prijedlog Rijasetu IZ-a u BiH radi organizacije "Godišnjeg kongresa vjeroučitelja u BiH“, navodi se u saopćenju.

Izražena je zahvalnost svim građanima, roditeljima, javnim ličnostima i kolumnistima koji su dali doprinos u sprječavanju nepravde koja se bila nadvila nad polaznicima vjeronauke u Kantonu Sarajevo.

Pozdravlja se inicijativa za dijalogom i javnom raspravom u svim budućim "osjetljivim“ pitanjima u kojima Islamska zajednica može dati doprinos da bi se izbjegle neugodnosti kroz koje smo, kao društvo, prošli u nedavnom periodu, prenosi Mina.