{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bh. novinari osuđuju istupe dužnosnika IZ BiH"

F
17.5.2011. u 19:00
0
72
"Bh. novinari osuđuju istupe dužnosnika IZ BiH"
0
"Bh. novinari osuđuju istupe dužnosnika IZ BiH"
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje netolerantne i ksenofobične istupe visokih dužnosnika Islamske zajednice BiH sa reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem na čelu, usmjerene protiv nekolicine sarajevskih medija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji su komentirali odluku ministra obrazovanja Emira Suljagića o tretiranju ocjena iz vjeronauke u školama Kantona Sarajevo.
"Negiranje pluralizma mišljenja, oduzimanje prava na iznošenje vlastitog stava, javno linčovanje i proglašavanje islamofobima Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih drugih koji ne misle kao reis Cerić i krug imama okupljenih oko njega, nezapamćen su primjer jezika mržnje u javnom prostoru", saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Smatraju da je to direktan atak i na osnovna ljudska prava građana i demokratske vrijednosti bh. društva, u kojem svoj značajan udio imaju i vrijednosti islama kao vjere tolerancije, uvažavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

"Posebno smo zabrinuti zbog prijetnji i uvreda koje su reis Cerić, imami i muftije izrekli na račun urednika i novinara lista Oslobođenje, magazina Dani, Federalne televizije, Radio Sarajeva i portala Depo. Smatramo krajnje neprimjerenim i opasnim koristiti legitimnu javnu medijsku debatu o tome da li ocjene iz vjeronauke trebaju uticati na opći uspjeh učenika, za javni linč nepoćutnih novinara, mjerenje njihovog odnosa prema genocidu u Srebrenici ili kao sredstvo obračuna sa urednicima i njihovim sagovornicima u medijima", navode iz tog udruženja.

"Biće kobno za medijske slobode u BiH i pravo na slobodno iznošenje stavova i komentara u javnosti ukoliko se neistomišljenici i 'neposlušni' urednici budu proglašavali mrziteljima islama, a stupanj odanosti najnovijem političkom pohodu poglavara Islamske zajednice u BiH kao mjerilo (ne) podržavanja genocidne politike", dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rijaset i sve druge institucije ove vjerske zajednice da iskoriste svoje ovlasti i zaustave širenje netolerancije u bh. javnom i medijskom prostoru, a raspravu o budućnosti vjeronauke u školama vode u okvirima zakona i nadležnih institucija države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: