|

Umihanić: U TK vidljive posljedice loše privatizacije

Umihanić: U TK vidljive posljedice loše privatizacije
8
F
FENA
26.12.2014. u 13:35
22
komentara
8

dijeljenja
Umihanić: U TK vidljive posljedice loše privatizacije
Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić danas je održao sastanak s predstavnicima Vijeća stranih investitora u BiH i Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) koji zajednički finansiraju USAID i Sida.
Kako je izvijestila izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Bojana Škrobić-Omerović, danas je održan informativni sastanak u vezi s dosadašnjim radom Vlade TK -a uz podršku stranih investitora koji ulažu na područje ovog kantona, ali i na koji će način ova vlada, ali i buduća, podržavati dalji razvoj stranih investicija.

"Ova vlada je već preuzela, kako smo obaviješteni, preporuku iz Bijele knjige 2012-2013 koja je još aktuelna i koja je najaktraktivniji pisani produkt Vijeća stranih investitora i ono što vlade, ustvari, uzimaju kao reformske procese na preporuku Vijeća stranih investitora. Vlada TK-a je, također, napravila strategiju razvoja i nadamo se da će ovo biti jedna dobra poruka ka vani, da je TK bogat potencijalima i privlačan za ulaganja", kazala je Škrobić-Omerović.

Šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelanosti Vedran Lakić kazao je da Grad Tuzla može mnogo toga napraviti uz koordinaciju s kantonalnim i federalnim nivoima vlasti a isto tako i s agencijama koje pružaju podršku investitorima.

"Ono što smo mi u gradskoj upravi zacrtali jeste veliki zaokret i velika posvećenost investitorima i privrednicima. Mogu da kažem da je gradska uprava okrenula jedra prema privredi i da će doći do osnivanja novih poslovnih zona", poručio je Lakić.

On je rekao i da je evidentirano dosta zakonskih propisa koje treba izmijeniti na federalnom nivou da bi se investitorima omogućili bolji uvjeti za rad.

"Nažalost, u TK-u imamo vidljive posljedice loše privatizacije, imamo stalne proteste radnika što u velikoj mjeri onemogućava dolazak stranih investicija. Iskreno se nadam da će ti razlozi ubrzo nestati kod ljudi koji se svakodnevno okupljaju i da ćemo imati povoljniju situaciju", istakao je premijer TK-a Bahrija Umihanić.

Po njegovim riječima, Vlada TK-a je učinila maksimum napora na promjeni onih zakonskih propisa koji su u kantonalnoj nadležnosti i isto tako inicirali promjene propisa na federalnom nivou.

U saradnji s općinskim načelnicima i gradonačelnikom Tuzle akcetpirane su brojne prepreke, a za čije su otklonjenje zadužena ministarstva.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...