{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uložilo nekoliko materijalnih dokaza na suđenju za genocid u Srebrenici

F
21.12.2010. u 18:00
0
0
Uložilo nekoliko materijalnih dokaza na suđenju za genocid u Srebrenici
0
Uložilo nekoliko materijalnih dokaza na suđenju za genocid u Srebrenici
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, čemu se odbrane optuženih nisu protivile.
Na početku suđenja za genocid u Srebrenici državni tužilac Dubravko Čampara je kao dokaze uveo nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koje se odnose na ratno stanje u ovom gradu, javio je BIRN.

Između ostalog, uložena je rezolucija da je u Srebrenici došlo do ubrzanog pogoršanja stanja, kao i Rezolucija o proglašenju zaštićenih zona u BiH, uključujući i Srebrenicu.

Državno tužilaštvo tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno ubistva oko 800 muškaraca počinjena u julu 1995. godine na ekonomiji Branjevo u općini Zvornik.

Prema optužnici, Kos je bio komandant, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Nakon masovnih ubistava muškaraca i dječaka, navodi se u optužnici, Kos i Kojić su tragali za preživjelima, koje su potom "ubijali hicima iz pištolja".

Naredno ročište zakazano je za 11. januara, kada tužilac planira saslušati prvog svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: