|

Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid

Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid
0
F
FENA
14.12.2010. u 08:33
0
komentara
0

dijeljenja
Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid Foto: Arhiv
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Franc Kos i drugi zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda.
Optužnica tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za krivično djelo genocid.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Franc Kos, u svojstvu komandira 1. "bijeljinskog" voda 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, a preostala trojica optuženih, u svojstvu pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, učestvovali u strijeljanju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz zaštićene UN-zone Srebrenica, koji su dovoženi na mjesto pogubljenja, na ekonomiju - farmu Branjevo.

Optuženi su kao saizvršioci, navodno, vršili ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti i nanosili im teške tjelesne i duševne povrede radi potpunog ili djelimičnog istrebljenja nacionalne, etničke i vjerske grupe Bošnjaka.

Prema optužnici Franc Kos zvani “Slovenac” i “Žuti”, Stanko Kojić zvani “Geza”, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani “Zoka” terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (opština Zvornik).

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka, prema optužnici Tužilaštva, tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.