{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid

F
14.12.2010. u 08:33
0
0
Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid
0
Počinje suđenje Francu Kosu i drugima optuženim za genocid
Foto: Arhiv
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Franc Kos i drugi zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda.
Optužnica tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za krivično djelo genocid.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Franc Kos, u svojstvu komandira 1. "bijeljinskog" voda 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, a preostala trojica optuženih, u svojstvu pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, učestvovali u strijeljanju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz zaštićene UN-zone Srebrenica, koji su dovoženi na mjesto pogubljenja, na ekonomiju - farmu Branjevo.

Optuženi su kao saizvršioci, navodno, vršili ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti i nanosili im teške tjelesne i duševne povrede radi potpunog ili djelimičnog istrebljenja nacionalne, etničke i vjerske grupe Bošnjaka.

Prema optužnici Franc Kos zvani “Slovenac” i “Žuti”, Stanko Kojić zvani “Geza”, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani “Zoka” terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (opština Zvornik).

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka, prema optužnici Tužilaštva, tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: