Tužilaštvo BiH
0

Na suđenju Kosu i drugima prikazan film o genocidu u Srebrenici

FENA
Na početku suđenja Francu Kosu i drugima optuženim za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je u sudnici prikazalo trosatni dokumentarni film o dešavanjima u ovom gradu od 10. do 17. jula 1995. godine, javio je danas BIRN - Justice Report.

Državni tužilac Dubravko Čampara je tvrdio da se na snimku pojavljuje drugooptuženi Stanko Kojić, ali su Odbrane optuženih to negirale, tvrdeći da tužilac ne može vršiti prepoznavanje.

Sudsko vijeće je uvažilo prigovor Odbrana, kazavši da će u toku postupka svjedoci vršiti prepoznavanje.

Uz Kojića, Tužilaštvo BiH za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik) tereti Franca Kosa, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos, kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka, prema optužnici, tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.

Na snimku se, između ostalog, može vidjeti zarobljavanje vojno sposobnih muškaraca, prikazano je kako čuče na koljenima kao da se mole, te stvari koje su civili morali ostaviti pored ceste prije ulaska u autobuse i kamione.

Na snimku su prikazani i razgovori Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS sa UNPROFOR-om, te predstavnicima civila u Srebrenici kojima je garantovao sigurnost.

„Odavde možete izaći, ostati ili umrijeti. Ja ne želim da umrete. Vojska u Srebrenici ne želi novu Palestinu. Obezbijedili smo prevoz za sve one koji žele da napuste ovaj teritorij“, navodi u filmu Mladić, za kojim i danas traga Haški tribunal.

Na ovom ročištu Odbrana Kojića predložila je Sudskom vijeću da se izvrši psihijatrijsko vještačenje jer optuženi navodno "čuje glasove i šumi mu u glavi“.

Sudsko Vjeće će odluku o vještanju donijeti nakon što Odbrana dostavi medicinsku dokumentaciju o Kojićevom psihičkom stanju prije pritvaranja.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar, kada će Tužilaštvo uložiti materijalne dokaze o proglašenju Srebrenice zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija (UN).