{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna

F
12.5.2010. u 15:37
0
0
Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna
0
Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna
Foto: RFE
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Zorana Bašića Cole (1964) iz Posušja.
Bašić je prvostepenom presudom državnog suda od 7. aprila osuđen na kaznu zatvora od četiri godine zbog krivičnih djela organizirani kriminal i krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je optuženom Bašiću, koji se tereti za organiziranje grupe ljudi radi izvršenja nezakonitog transporta i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko teritorije Bosne i Hercegovine prema zemljama zapadne Evrope izrekao četverogodišnju kaznu zatvora, novčanu kaznu od 10.000 KM i oduzimanje protuzakonito stečene imovinske koristi od 4.700 eura.

Tužilaštvo BiH nije bilo zadovoljno visinom izrečene kazne te je 10. maja Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine uputilo žalbu na prvostepenu presudu.

Žalba je uložena zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji.

Postupajući tužilac žalbu uložio jer prvostepenu presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmjernom načinu počinjenja krivičnih djela koja se optuženom stavljaju na teret, težini krivičnih djela, krivičnoj odgovornosti optuženog, kao i samom broju počinjenih krivičnopravnih radnji (ukupno devet) za koje se tereti optuženi. Tužilaštvo je predložilo da se žalba uvaži, a presuda preinači tako da se optuženome izrekne strožija kazna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: