{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna

F
12.5.2010. u 15:37
0
0
Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna
0
Uložena žalba na presudu Bašiću, traži se strožija kazna
Foto: RFE
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Zorana Bašića Cole (1964) iz Posušja.
Bašić je prvostepenom presudom državnog suda od 7. aprila osuđen na kaznu zatvora od četiri godine zbog krivičnih djela organizirani kriminal i krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je optuženom Bašiću, koji se tereti za organiziranje grupe ljudi radi izvršenja nezakonitog transporta i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko teritorije Bosne i Hercegovine prema zemljama zapadne Evrope izrekao četverogodišnju kaznu zatvora, novčanu kaznu od 10.000 KM i oduzimanje protuzakonito stečene imovinske koristi od 4.700 eura.

Tužilaštvo BiH nije bilo zadovoljno visinom izrečene kazne te je 10. maja Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine uputilo žalbu na prvostepenu presudu.

Žalba je uložena zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji.

Postupajući tužilac žalbu uložio jer prvostepenu presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmjernom načinu počinjenja krivičnih djela koja se optuženom stavljaju na teret, težini krivičnih djela, krivičnoj odgovornosti optuženog, kao i samom broju počinjenih krivičnopravnih radnji (ukupno devet) za koje se tereti optuženi. Tužilaštvo je predložilo da se žalba uvaži, a presuda preinači tako da se optuženome izrekne strožija kazna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: