Predmet Sabro Ramić
0

Pet godina zatvora za dilanje droge

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja na kojoj su razmotrena žalbe Tužilaštva BiH i odbrane, donio drugostepenu presudu u predmetu Sabro Ramić kojom se odbija žalba branioca kao neosnovana.

Žalba Tužilaštva BiH uvažava se pa se prvostepena presuda od 12. novembra 2009. godine preinačava u dijelu odluke o krivičnoj sankciji tako da je optuženi Sabro Ramić, za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Protiv prvostepene presude žalbu je blagovremeno izjavila tužiteljica Tužilaštva BiH kao i branilac optuženog Sabre Ramića, kojom pobijaju prvostepenu presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji.

Apelaciono vijeće je, u okviru žalbenih navoda, preispitalo samo dio prvostepene presude koji se odnosi na izrečenu krivičnopravnu sankciju.

Apelaciono vijeće je ispitujući žalbene navode utvrdilo da krivičnopravna sankcija, kazna zatvora od četiri godine, izrečena prvostepenom presudom nije dovoljna za ostvarenje svrhe kažnjavanja, zbog čega je uvažilo žalbu Tužilaštva, te optuženom izreklo kaznu u trajanju od pet godina zatvora, koju nalazi adekvatnom težini krivičnog djela i krivičnoj odgovornosti optuženog, te smatra da će se takvom kaznom ostvariti u cijelosti svrha kažnjavanja.