Svjetski forum urbanizma
223

FOTO / Ulica Sime Milutinovića izgledat će kao dio Pariza

Klix.ba
Konferencijom za medije u srijedu su u Galeriji "MAK" najavljene aktivnosti prvog Svjetskog foruma urbanizma, u organizaciji preduzeća za kulturni inžinjering "Vive le Talent".
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Inicijalna aktivnost bit će privremeno preimenovanje ulice Sime Milutinovića u ulicu Velikog Pariza koje će se desiti 1. juna u 18:00 sati i koje će pratiti zanimljiv kulturni program, pri čemu će svi objekti koji se nalaze u toj ulici dobiti obilježja kultnih pariških objekata.

Otvaranje će pratiti zanimljivo osmišljen program, gdje izdvajamo video postavke poznate bh. umjetnice Maje Zećo. Uslijedit će obilježavanje Svjetskog dana muzike 21. juna i niz aktivnosti koje će prethoditi Forumu u septembru. Forum će trajati od 6. do 9. septembra i okupit će neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja.

Tim povodom, Almir Šahović je u ime Organizacionog odbora projekta naglasio kako Forum ima ambiciju postati tradicionalno bijenale. Ove godine, centralna tema Foruma je "Projekti Velikog Pariza" koji će po prvi put izvan Francuske biti predstavljeni upravo u Sarajevu, a predstavljat će odličnu priliku za usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava učesnika.

Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva istakao je važnost održavanja ovakvog tipa kulturnih i ekonomskih manifestacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ističući da je Grad Sarajevo pružio podršku projektu ustupanjem određenih lokacija za održavanje manifestacija i aktivnosti u sklopu Foruma. Podršku te vrste pružila je i općina Stari Grad tako da je gospođa Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport izrazila zadovoljstvo projektom koji će značajno obogatiti kulturna dešavanja na prostoru Općine.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Inače, u sklopu Foruma bit će održane četiri konferencije, čije će teme biti: Ambicije Projekta Velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa – ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kyoto-a, uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture kao što su Jean Nouvel, Sir Richard Rogers, Christian de Portzamparc (dobitnici Nagrade Pritzker – pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumbach, Michel Cantal-Dupart, i dr. Očekuje se da Forumu prisustvuju i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, predsjednik Regiona Pariza, Jean Paul Huchon, kao i gradonačelnici većine gradova Balkana i gradova pobratima Sarajeva.