{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo u septembru centar urbanizma i planiranja prostora

S
12.4.2012. u 13:19
2
9
Sarajevo u septembru centar urbanizma i planiranja prostora
2
Sarajevo u septembru centar urbanizma i planiranja prostora
Sarajevo
Sarajevo će od 6. do 9. septembra ugostiti Prvi svjetski forum urbanizma, u okviru kojeg će po prvi put izvan Francuske biti predstavljen Projekt velikog Pariza.
Član Organizacionog odbora manifestacije Almir Šahović izjavio je da bi Svjetski forum urbanizma trebalo da preraste u tradicionalnu manifestaciju koja bi bila održavana svake dvije godine i izrazio nadu da Sarajevo jednog dana za svjetski urbanizam i arhitekturu bude ono što je Davos u svijetu ekonomije.

Govoreći o Projektu velikog Pariza, Šahović je rekao na konferenciji za novinare da je ovaj projekt urađen na inicijativu francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, koji je pozvao svjetske urbaniste da predstave svoju viziju razvoja glavnog grada Francuske u narednih nekoliko decenija.

Ambasador Fracuske u BiH Rolan Žil istakao je da gledanje u budućnost i izgradnja gradova sutrašnjice, što je u uskoj vezi sa urbanizmom, predstavljaju dužnost svih.

Prema njegovim riječima, definisanje gradova budućnosti u kojima će se poštovati sve različitosti treba da bude humanistički imperativ 21. vijeka.

"Francuska sa svojim iskustvima može dati doprinos tome", zaključio je Žil.

Naglašavajući značaj urbanizma u razvoju gradova, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen podsjetio je da prostor predstavlja ograničeni resurs koji je potrebno racionalno koristiti.

"Svjetski forum urbanizma biće prilika za uvid u najnovija dostignuća u oblasti arhitekture, ali i velika prilika za edukaciju", dodao je Behmen i zahvalio se na velikom poklonu Pariza i Francuske Sarajevu u vidu izložbe Projekt velikog Pariza.

U okviru Prvog sarajevskog svjetskog foruma urbanizma biće organizovan niz pratećih manifestacija, a predviđeno je da Forumu prisustvuju gradonačelnik Pariza Bertran Delanoe, gradonačelnici većine gradova Balkana, te članovi akademske zajednice, predstavnici političke vlasti, lokalnih zajednica i velikih kompanija iz BiH i svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: