ZOI'84
0

Ulaz na tretmane iscjelitelja Torabija od subote košta 1 KM

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dolazak marokanskog icjelitelja Mekkija Torabija izazvao je veliku pažnju u Bosni i Hercegovini. Svakoga dana u Olimpijsku dvoranu Juan Antonio Samaranch, gdje on održava tretmane odlazi preko 10.000 ljudi, zbog čega je KJP ZOI'84 u saradnji sa Centrom savremenih Inicijativa i u dogovoru sa Mekkijem Torabijem, donio odluku o naplaćivanju ulaza, kako bi se pokrili svi troškovi.

"Prvobitno je bilo zamišljeno da ZOI'84 svoje zavisne troškove (struja, voda, upotreba toaleta, odvoz smeća, plaćanje dodatnog broja uposlenika obezbjeđenja, Hitna pomoć...) izmiri kroz naplatu parkinga i ugostiteljskih usluga. U vrijeme kada je ova Odluka donesena očekivani broj posjetilaca dnevno je bio oko 1000 osoba", navodi se u saopćenju KJP ZOI'84.

Kako je već drugog dana tretmana u Olimpijsku dvoranu J. A. Samaranch došlo preko 8.000 ljudi, povećani su troškovi, te je ZIO'84 u dogovoru s ostalim organizatorima odlučio početi s naplatom ulaska.

"Morali smo angažirati dodatni broj zaštitara, higijeničarki-spremačica zbog povećanog broja upotrebe toaleta, ali i povećane potrošnje vode i električne energije", navode u ZOI'84.

"Nakon što je posjećenost tretmana gospodina Torabija iz dana u dan bila sve veća, uposlenici službe finansija ZOI'84 izvršili su detaljnu analizu dnevnih troškova, čime je ustanovljeno da isti dosežu do 6.000 KM. Ovaj iznos će na kraju mjeseca biti veći od 100.000 KM, te ZOI'84 i uprkos dobroj volji, nije u mogućnosti finansirati tretmane.

S tim u skladu održan je i sastanak ZOI'84, našeg suorganizatora Udruženja Centar savremenih Inicijativa, te predstavnika gospodina Torabija, gospodina Asada Sabe. Donesena je Odluka da se ulaz na tretmane počne naplaćivati 1 KM po osobi", stoji u saopćenju.

Odluka o naplaćivanju ulaza zvanično stupa na snagu od subote, 9.oktobra, te će novac od prihoda biti utrošen na slijedeći način: 17 posto PDV; 43 posto - zavisni troškovi olimpijskog kompleksa Zetra; 40 posto predstavniku gospodina Torabija, Asadu Sobo Ajelu, koji će novac dati u humanitarne svrhe.

"Gospodin Asad Sabo će prihode u iznosu od 40 posto dati u dobrotvorne svrhe u BIH, nakon čega će detaljno obavjestiti javnost kome je tačno proslijeđen novac.

Tokom sastanka je bilo govora i o mogućnosti promjene lokacije na kojoj će biti vršeni tretmani (unutar olimpijskog kompleksa ZETRA), a u cilju lakšeg pristupa posjetilaca, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena", navedeno je u saopćenju.

ZOI'84 podsjeća da su tretmani Mekkija Torabija potpuno besplatni.