Usvojena žalba
194

Ukinuto rješenje o zabrani generalnog štrajka na tuzlanskom UKC- u, ljekari ipak nastavljaju rad

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) čime je ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u ovom gradu, saznaje Klix.ba.

Podsjećamo, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK 6. novembra stupili su u generalni štrajk kojim su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, izuzev UKC-a u Tuzli.

Naime, Općinski sud u Tuzli na osnovu tužbe menadžmenta UKC-a donio je rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na ovakvu sudsku odluku reagovao je pravni zastupnik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK Damir Alić koji je Kantonalnom sudu u Tuzli uputio žalbu.

Alić je za Klix.ba potvrdio da je nadležni sud prihvatio upućenu žalbu te ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli, čime su se stvorile mogućnosti da ljekari iz UKC-a, a koji su članovi spomenutog sindikata stupe u generalni štrajk.

Iako im je zakonski omogućeno da to učine, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u ovom trenutku neće stupiti u generalni štrajk.

"Mi ćemo u ponedjeljak tražiti hitan prijem kod premijera TK i u zavisnosti od ishoda tog sastanka donijet ćemo odluku hoćemo li stupiti u generalni štrajk ili ne. Dakle, ukoliko uspijemo uspostaviti socijalni dijalog s premijerom TK nastavit ćemo sa svakodnevnim štrajkovima upozorenja, a ako ne dođe do toga u utorak stupamo u generalni štrajk", rekao je za Klix.ba Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

On je istakao i da uposlenicima tuzlanskog UKC-a koji su članovi ovog sindikata nije u cilju da poduzimaju jedan ovakav radikalan korak.

"Mi ne želimo generalni štrajk i nije nam u interesu da oštetimo ustanovu i uposlenike. Želimo samo iskazati svoje nezadovoljstvo i da uđemo u socijalni dijalog, odnosno da mirnim putem riješimo naš problem", naglasio je Suljić.

Inače, ovaj sindikat ima reprezentativnost na federalnom, ali ne i na kantonalnom nivou, te je Vlada TK u martu potpisala kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u oblasti zdravstva.

Od početka generalnog štrajka u TK do danas napravljeni su određeni pomaci, s obzirom da je kantonalni minstar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić već održao dva sastanka s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Članovi ovog sindikata resornom ministarstvu su uputili dva prijedloga, a to je rješavanje problema reprezentativnosti na nivou kantona, kao i saglasnost Vlade TK za potpisivanje kolektivnog ugovora na federalnom nivou.