BiH
21

Ukinuta presuda Harisu Čauševiću osuđenom za teroristički napad na PS u Bugojnu

Piše: M. N.
Policijska stanica u Bugojnu 2012. godine (Foto: AFP)
Apelacijsko vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu osuđujuću presudu protiv Harisa Čauševića u slučaju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. Kako saznaje Federalna televizija presuda je ukinuta zbog bitnih povreda prvostepenog postupka.

Apelacijasko vijeće Suda BiH naložilo je novo suđenje.

Podsjetimo, Sud BiH je 20. decembra 2012. godine donio presudu kojom je Haris Čaušević zvani Oks osuđen na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora, dok je drugooptuženi Naser Palislamović je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Prema izmijenjenoj optužnici Čaušević i Palislamović su se u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu razornu eksploziju.

U toj eksploziji smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše još pet policajaca. Sud je potvrdio da je pričinjena velika materijalna šteta na policijskoj stanici, okolnim zgradama i automobilima. Čaušević je proglašen krivim za planiranje, pripremanje i izvršenje ovog terorističkog napada.