Počinje pretres u predmetu protiv Harisa Čauševića

S
SRNA
14.1.2015. u 09:03
0
27
Počinje pretres u predmetu protiv Harisa Čauševića
0
Počinje pretres u predmetu protiv Harisa Čauševića Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH za danas je zakazan početak pretresa u predmetu protiv Harisa Čauševića, koji je ukinutom prvostepenom presudom osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine.
Vijeće Apelacionog odjeljenja uvažilo je žalbu odbrane, te je prvostepena presuda ukinuta u osuđujućem dijelu i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 20. decembra 2013. godine Čaušević je proglašen krivim za krivično djelo terorizam i izrečena mu je kazna dugotrajnog zatvora od 45 godina, napominje se u saopštenju Suda BiH.

Sud je tom presudom Čauševića oslobodio po određenim tačkama, a od njega su oduzeti predmeti korišteni u izvršenju krivičnog djela.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH 20. oktobra prošle godine otpremilo je drugostepenu presudu od 12. juna te godine kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH, te je potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda za Nasera Palislamovića.

Sud je Palislamovića oslobodio optužbe da je počinio krivično djelo terorizam.

Čaušević je nepravosnažno kažnjen sa maksimalnih 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

U ovom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je ranjena njegova koleginica Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno pet policajaca.

Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: