Cecilia Malmström u Sarajevu
0

"Ukidanje viza početak puta ka članstvu u EU"

SRNA
Cecilia Malmström na Fakultetu političkih nauka (Foto: Fotoservis)
Cecilia Malmström na Fakultetu političkih nauka (Foto: Fotoservis)
Komesar EU za unutrašnje poslove Cecilia Malmström izrazila je danas u Sarajevu nadu da je ukidanje viza početak puta koji će se završiti time što će BiH postati punopravan član EU.

"Puni ideal Evrope nije ostvaren dok sve zemlje ne budu unutar tog prostora", rekla je Cecilia Malmström u obraćanju studentima i predstavnicima nevladinog sektora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Evropska komesarka istakla je da je liberalizacija viznog režima rezultat velikih napora građana i političara u provođenju za to potrebnih reformi.

"Sve te reforme koje su išle u pravcu jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala nisu bile samo radi slobode kretanja unutar Evrope, nego radi vas samih i pripreme za budućnost", dodala je Malmström.

Ona je pozvala studente da koriste ukidanje viza za putovanje po Evropi i za sakupljanje ličnih iskustava.

Malmström je podsjetila da je za putovanje zemljama EU bez viza potreban biometrijski pasoš te da ukidanje viza ne znači i mogućnost neograničenog boravka u zemljama Šengena.

Prema njenim riječima, bezvizni režim ne znači ni mogućnost rada u nekoj od zemalja EU, jer je za to potrebna radna dozvola koju svaka zemlja Unije donosi na osnovu svojih zakona.