Razgovori o bezviznom režimu
0

Komesarka Malmström danas u Sarajevu

FENA
Cecilia Malmström
Cecilia Malmström
Komesarka Evropske unije zadužena za unutrašnje poslove Cecilia Malmström dolazi danas u prvu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Tokom jednodnevnog boravka u Sarajevu, komesarka Malmström će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem i ministrom pravde BiH Barišom Čolakom, da bi razgovarali o provedbi bezviznog režima i drugim pitanjima evropskih integracija.

Malmström će, također, posjetiti Univerzitet u Sarajevu i sastati se s profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka te predstavnicima civilnog društva i nevladinih organizacija.

Nakon uvodnog govora "Evropa bez granica?", komesarka će razgovarati o važnosti slobode kretanja u Evropi i odgovornosti koje proizilaze iz toga te odgovarati na pitanja publike.

"Građani Bosne i Hercegovine uskoro će moći putovati s biometrijskim pasošima bez viza u zemlje EU koje učestvuju u zajedničkoj viznoj politici i koje su povezane šengenskom zonom. Ovo je historijski uspjeh i čestitam ovoj zemlji na teškom poslu koji je obavljen. Bezvizno putovanje će olakšati kontakte između ljudi, unaprijediti poslovne mogućnosti i pružiti mogućnost ljudima u regiji da bolje upoznaju EU", kazala je komesarka Malmström uoči posjete, navodi se u saopćenju.