Šefik Džaferović
0

'Ukidanje Suda BiH bi značilo urušavanje ustavnog poretka'

FENA
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je danas nakon sjednice te komisije da i dalje smatra da prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, niti su usklađeni s Ustavom BiH i pravnim sistemom niti se mogu podržati principi ovih zakona.

„Smatram da ovi zakoni nisu usklađeni s Ustavom BiH, jer ukoliko bismo sada ukinuli Sud i Tužilaštvo BiH došlo bi do urušavanja ustavnopravnog poretka BiH“, kazao je Džaferović.

Istaknuo je da ne može postojati ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom BiH za nešto što direktno vodi urušavanju ustavnopravnog poretka BiH.

Po njegovim riječima, postoji više razloga zašto bi bio urušen ustavnopravni poredak BiH.

„Treba pogledati nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH i iz toga će svima biti jasno da bi ukidanje Suda i Tužilaštva BiH dovelo do urušavanja ustavnopravnog poretka BiH“, kazao je Džaferović.

Prije svega, dodao je, bio bi suspendovan Krivični zakon BiH, ne bi se mogao primjenjivati, što bi proizvelo brojne implikacije.

„Suđenja za ratne zločine praktično bi prestala, imajući u vidu ulogu Suda i Tužilaštva BiH u tom procesu. Ne bi bilo jedinstvene primjene zakona na cijeloj teritoriji BiH. Pitanje ekstradicije bi bilo ukinuto, dakle ekstradicija bi praktično bila ukinuta. Pitanje primjene i integriteta izbornog procesa u BiH, imajući u vidu ulogu Suda BiH u izbornom procesu, bi bilo dovodeno u ozbiljno pitanje“, kazao je Džaferović.

Dodao je da se još brojne druge stvari mogu navesti u prilog tezi da bi došlo do urušavanja ustavnopravnog poretka BiH i zato ovi zakoni, što se njega tiče, niti mogu imati ustavni osnov niti mogu biti ocijenjeni u skladu s ustavnim poretkom BiH, niti se mogu podržati principi ovih zakona.

Član Ustavnopravne komisije Božo Ljubić je kazao da svaka zemlja koja želi imati atribute države treba imati pravosudne institucije na razini države.

„Činjenica da postojeće institucije ne zadovoljavaju potrebe građana i potrebe države nije razlog za njihovo ukidanje već za temeljitu reformu. S obzirom na to da bi prijedlozi ova dva zakona značili ukidanje ovih institucija, principe nisam mogao podržati“, kazao je Ljubić novinarima.

Da je, dodao je, umjesto ovih zakona paralelno bio predložen drugi zakon ili drugi zakoni koji bi garantirali bolji pravosudni sustav na razini države, o tome bi se dalo razgovarati.

„Međutim, pred nama je strukturalni dijalog. Nadam se da ćemo ovim dijalogom doći do rješenja koja će značiti utemeljenje kvalitetnih institucija na razini države, usklađenih s ustavnopravnim sustavom zemlje, tako da smatram da u ovom momentu nisam mogao drugačije se očitovati nego što sam se očitovao“, kazao je Ljubić.

Član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović je kazao da postoji ustavni osnov za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

„Raduje nas današnja odluka Ustavnopravne komisije u tom segmentu. Nezadovoljni smo da nisu usvojeni principi. Po našem mišljenju, samim tim što su ove institucije uspostavljene na način kako su uspostavljene, postoji ustavni osnov za usvajanje zakona za stavljanje van snage, dakle prestanak djelovanja Suda i Tužilaštva BiH“, kazao je Prodanović novinarima nakon sjednice komisije.

Kada su u pitanju principi, Prodanović je kazao da su poznati njihovi stavovi da su nezadovoljni dosadašnjim rezultatima rada ovih dviju institucija „koje ne postoje po Ustavu BiH“.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas, većinom glasova, utvrdila da postoji ustavni osnov za prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj, ali nije podržala principe predloženih zakona.