Smanjili im naknade
5

Ukidanje pasivnog dežurstva vatrogascima u Srebreniku izaziva zabrinutost

A. K.
Detalj iz velikog požara u Srebreniku (Foto: Radio Srebrenik)
Detalj iz velikog požara u Srebreniku (Foto: Radio Srebrenik)
Vatrogasci u Srebreniku više ne moraju biti u pasivnom dežurstvu, jer im je vlast ukinula naknade za to. Građani su zabrinuti, ali im vatrogasci ipak poručuju da će stanovništvu biti na usluzi kada god se za tim ukaže potreba.

Profesionalna Vatrogasna jedinica u Srebreniku trenutno nema zvanično uspostavljeno pasivno dežurstvo koje je značajno u situacijama izbijanja velikih požara, kao što se to dogodilo prije nekoliko dana u fabrici Zaharex. Njima je sada smanjen dodatak na otežane uslove rada te im je plaća samim tim umanjena.

Sve ovo se dogodilo odlukom Gradskog vijeća u Srebreniku, koje je provelo presudu Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine, a kojom je po apelaciji Grada Srebrenika utvrđeno da je Zakonom o zaštiti od požara FBiH povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu. Inače, zakon predviđa da na osnovu otežanih uslova rada 30 posto dodatka na plaću bude isplaćeno aktivnim, a 15 posto pasivnim vatrogascima.

Prema ranijoj proceduri, u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Srebreniku dežurala su tri vatrogasca, uz obavezu da njih barem još toliko bude u pasivnom dežurstvu. To je predviđalo da oni u vremenu pripravnosti ne smiju napuštati teritoriju općine i ne smiju biti pod dejstvom alkohola, a u slučaju intervencije od trenutka poziva do dolaska u vatrogasni dom imali su od pet do sedam minuta vremena.

Vatrogasci u strahu

Međutim, odlukom koja je stupila na snagu 17. oktobra ove godine, vatrogasci nisu u obavezi biti u pasivnom dežurstvu. O novonastaloj situaciji javno za medije ne žele govoriti, a kako su nam naveli u neformalnom razgovoru, takav stav uzrokuje strah od odmazde nadležnih.

Međutim, u dva navrata su se oglasili putem zvanične Facebook stranice. Tu su prvobitno ukazali na problem ukidanja pasivnog dežurstva i smanjenja naknade, što je izazvalo opravdanu zabrinutost kod građana. Naknadno, kako bi umirili situaciju, postavili su novo obavještenje, navodeći da će građanima uvijek biti na raspolaganju u punom kapacitetu, bez obzira na to što im je zvanično ukinuto pasivno dežurstvo.

Inače, peripetije su počele još 2013. godine, kada su vatrogasci tužili Općinu Srebrenik zbog kontinuiranog neisplaćivanja spomenutih naknada, koje su propisane Zakonom o zaštiti od požara FBiH. U tužbi su tražili isplatu zaostataka u iznosu od okvirno 165.000 KM, a u njihovu korist presudu je donio Općinski sud u Gradačcu, što je potvrdio i drugostepeni Sud Tuzlanskog kantona.

Međutim, općinski načelnik Nihad Omerović tada je od Ustavnog suda FBiH zatražio zaštitu prava na lokalnu samoupravu, a ova pravosudna institucija odgovorila je u njegovu korist 2018., navodeći da su članovima zakona povrijeđena prava na lokalnu samoupravu.

Tri godine kasnije Gradsko vijeće Srebrenika donijelo je odluku o umanjenju naknada za pasivno dežurstvo. Prvi čovjek Srebrenika kaže da je presuda Ustavnog suda FBiH tek sada provedena, jer se čekalo njeno pojašnjenje.

"Kada se donese ovakva presuda i njeno nedvosmisleno pojašnjenje, neprimjenjivanje bi bilo krivično djelo s moje strane. Bio sam prinuđen da odluku ponudim Gradskom vijeću, što je i u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama zaposlenika u organima uprave FBiH. Ona je usvojena na pretprošloj sjednici", kazao je Omerović na konferenciji za medije koju je organizirao.

Omerović: Vatrogasci su stranački i rodbinski zapošljavani

Kako je ustvrdio, prosječna mjesečna primanja vatrogasaca prije donošenja odluke vijeća su iznosila 1.324 KM, a uzimajući u obzir topli obrok i prijevoz iznos se prosječno penjao na 1.523 marke.

"Primjenom odluke i prostom kalkulacijom, umanjenjem naknada na plaću, prosječna mjesečna primanja pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice u Srebreniku će iznositi 1.155 KM, a uzimajući u obzir naknadu za topli obrok i prijevoz, taj iznos će biti 1.354 marke", pojasnio je Omerović.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Srebreniku je osnovana 2008. godine, nakon čega je Općina preuzela obavezu cjelokupnog materijalno-tehničkog opremanja, uz osiguravanje sredstava i kadrova.

"U toku 2008. godine kadrovska popuna jednim dijelom je nažalost izvršena po principu rodbinske i stranačke pripadnosti, tako da su u njen okvir ušli kadrovi po rodbinskoj vezi do trećeg koljena srodnosti ili pak nijemi politički poslušnici. No i pored toga, veći dio Profesionalne vatrogasne jedinice čine odgovorni i profesionalni zaposlenici, koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj dio posla", navodi Omerović.

On je ustvrdio i da je u ovoj situaciji došlo do zloupotrebe vatrogasaca, ali i oblasti vatrogastva u Srebreniku.

U kojoj mjeri će vatrogasci u ovom gradu biti na raspolaganju građanima u pasivnom dežurstvu, može pokazati jedino vrijeme, a koliki je značaj ekipe u pripravnosti, najbolje je viđeno prije nekoliko dana, kada je požar velikih razmjera u večernjim satima zahvatio fabriku Zaharex u Srebreniku.