BiH
97

Ujić: Abu Hamzin boravak u Imigracionom centru koštao 30 eura dnevno

Piše: M. N.
Slobodan Ujić (Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba)
Slobodan Ujić (Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba)
Nakon što je Sirijac Imad el-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je kako je njegov boravak u Imigracionom centru koštao 30 eura dnevno.

Ujić je kazao kako sigurnosne agencije u BiH i dalje vrše provjere u vezi s Abu Hamzom koji i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je on pušten iz Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, s obzirom na toda su se izmijenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja detencije stranca u imigracionom centru u skladu s novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih sigurnosnih agencija BiH.

Na novinarsko pitanje da li bi Abu Hamza mogao tužiti Službu za poslove sa strancima, Ujić je odgovorio da su sve odluke koje je Služba do sada donosila bile potvrđene te da ne postoji osnova za tužbe.

On je dodao i da ne može odgovoriti na pitanje da li postoji mogućnost da Abu Hamza tuži državu Bosnu i Hercegovinu, ističući kako se on mora javljati policiji, te Službi čija inspekcija ima pravo da ga provjera kada hoće tokom 24 sata.

"U slučaju da strani državljanin ne poštuje obaveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili preduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu se ponovo izreći mjera nadzora smještanjem u Imigracioni centar", rekao je Ujić.

Na kraju je ponovio da Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i da će Služba nastaviti aktivnosti na iznalaženju sigurne treće zemlje koja bi ga prihvatila, s ciljem stvaranja uslova za njegovo udaljenje iz BiH.

Podsjećamo, Abu Hamza je u Imigracionom centru bio sedam godina jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. Porijeklom je iz Sirije, a u BiH je došao još 1980-ih godina. Za vrijeme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Direktor Službe za poslove sa strancima kazao je da se u centru nalazi i Tariq Mahmoud Ahmed Al Sawah koji je "nekada bio nacionalna prijetnja BiH, ali da su se okolnosti promijenile".

"On ovdje ima svoju porodicu i Služba će sa sigurnosnim agencijama iznaći rješenje i za njega", rekao je Ujić.