{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO: Oduzeto 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM

3.9.2015. u 12:46
0
4
UIO: Oduzeto 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM
0
UIO: Oduzeto 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM
Foto: UIO
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona na području opštine Olovo privremeno su oduzeli 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM.
U redovnoj kontroli saobraćaja u putničkom motornom vozilu u kojem su se nalazila da lica otkrivena je veća količina duhana, koji nije bio na zakonski propisan način obilježen akciznim markicama.

Akcija je urađena zajedničkim snagama ovlaštenih službenih lica UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, policijske stanice Olovo. Zbog sumnje da postoji dovoljno elemenata počinjenja krivičnog djela "nedozvoljen promet akciznih proizvoda" iz čl. 210a. Krivičnog zakona BiH, službenici Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, o istom su obavijestili dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i Sudiju za prethodni postupak Suda BiH, na osnovu čijeg su usmene naredbe, a za potrebe pribavljanja dokaza, izvršili pretres putničkog motornog vozila u kojem se nalazila predmetna roba, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Foto: UIO
Foto: UIO


Nakon izvršenog pretresa vozila, pronađena je veća količina duhanskih proizvoda, sitno rezani duhan za pušenje, u količini od 200 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 24.000 KM. Obzirom na vrijednost robe, te potvrđenu sumnju u počinjenje navedenog krivičnog djela od strane lica koja su prevozila isti, predmetna roba je privremeno oduzeta dok će protiv lica kod kojih je nađen duhan, u narednom periodu nadležnom Tužilaštvu BiH biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

Također, u zajedničkoj akciji ovlaštenih službenih lica UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a RS, CJB Doboj, PS Šamac oduzeto je 22 kg rezanog duhana. Duhan je oduzet zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda učinjenog od strane fizičkog lica kod kojeg je prilikom redovne kontrole saobraćaja, nakon zaustavljanja na području općine Šamac, u mjestu Obudovac, utvrđeno da isti u putničkom motornom vozilu prevozi sitno rezani duhan za pušenje u količini od 22 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 2.640 KM, koji nije obilježen akciznim markicama.

U skladu sa datim instrukcijama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, koji je obaviješten o predmetnoj stvari, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv učinioca ove nezakonitosti će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: