|

Akcija List: Službenica UIO BiH odavala tajne podatke uvoznicima duhana

Akcija List: Službenica UIO BiH odavala tajne podatke uvoznicima duhana
88
Piše: E. F.
13.7.2015. u 13:36
84
komentara
88

dijeljenja
1/4 Mehmedalija Osmić, UIO Tuzla (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
2/4 Ratko Kovačević, portparol UIO BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
3/4 Kristina Jozić, glasnogovrnica SIPA-e (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
4/4 Ratko Kovačević, portparol UIO BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U policijskoj akciji List koja se od jutros provodi na širem području Hercegovine, zaplijenjeno je 15 tona duhana, kao i 15 mašina za sječu duhana, dok su 33 osobe privedene na saslušanje zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe krijumčarenjem duhana stekli protivpravnu imovinsku korist od 18 miliona KM.
Jedna od osumnjičenih osoba, kako saznaje Klix.ba, je i službenica UIO BiH koja je radila u dosluhu sa uvoznicima ove visokotarifne robe u našu zemlju.

Kako nam je potvrdio Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla ispred UIO i prvi čovjek u štabu koji rukovodi u današnjoj akciji, ona je, između ostalog, uvoznicima davala dokumentaciju i informacije, odnosno tajne podatke o istrazi koja se vodi protiv njih, te pokušala osujetiti policijsku akciju koja se provodi od ranih jutarnjih sati.

Službenica je zauzvrat dobivala novčane naknade.

"Osumnjičeni će biti saslušani u prostorijama SIPA-e nakon čega će se sa njima postupiti po uputama nadležnog tužioca", kazala je Krisina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH, kazao je kako zaplijenjeni duhan, kao i onaj koji je stavljen u promet, nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama.

"Kontrola prodaje duhana je jedan od prioriteta rada UIO jer prihodi od duhanskih prerađevina u našoj zemlji čine znatan dio novca koji prikupi UIO. Naime, 2009. godine po osnovu akciza na duhan prikupili smo 449 miliona KM, a tokom 2014. godine 780 miliona KM. Zbog toga je važno da se promet duhana stavi pod kontrolu", kazao je Kovačević.

Mehmedalija Osmić pohvalio je izuzetnu saradnju između službenika SIPA-e i UIO. On je istakao kako je žalostno da se među osumnjičenima u ovom slučaju nalazi jedna osoba iz UIO BiH.

"To je špijun, kako bi se reklo u ovom narodu. To je osoba koja ide protiv svih nas. Ali, zbili smo redove i neće ništa više biti isto", kazao je on ističući kako ne može kazati mnogo već samo da je dotična osoba učinila mnogo lošeg.

U današnjoj akciji pomoć pripadnicima SIPA-e i UIO BiH pružili su se i pripadnici MUP-a ZDK, HNK i ZHK te MUP-a RS i Brčko distrikta.

Osumnjičeni su na tržište BiH uvezli 220 tona duhana koji nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama pa je tako budžetu BiH nanesena šteta od 18 miliona KM. Pretresi se od jutros vrše na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški, Ljubinja, te u Brčko distriktu.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...