BiH
15

Nastavak akcije "List": SIPA pretresla dva objekta na području Gruda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku akcije kodnog naziva "List", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su pretresli dva objekta na području općine Grude, a aktivnosti su izvedene u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pretreseni su objekti koje koriste osobe inicijala R.B. i Z.B., radi pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Tokom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta jedna mašina za sječenje duhana, oko 170 kg sječenog duhana i drugi predmeti.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe inicijala R.B. i Z.B. sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom porezna utaja ili prevara.

Oni se sumnjiče da su kao članovi organizirane kriminalne grupe tokom 2015. više puta na tržište Republike Hrvatske prokrijumčarili veće količine sječenog duhana i nezakonito ubacili u ilegalan promet. R.B. i Z.B. pozvani su jučer u službene prostorije SIPA-e i saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Tokom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska saradnja s policijskim organima Republike Hrvatske, prilikom čega su intenzivno razmjenjivana operativna saznanja i informacije. Također, na području Republike Hrvatske jučer su koordinirano provedene aktivnosti na terenu.

U okviru akcije "List", koja je započeta 13. jula 2015., SIPA je lišila slobode više osoba koje se dovode u vezu s krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana, te pretresla objekte na 31 lokaciji na širem području BiH, saopćeno je iz SIPA-a.