BiH
7

UIO najavio tužbu protiv Aleksandre Pandurević

SRNA
Aleksandra Pandurević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH saopštila je da će podnijeti tužbu protiv poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandre Pandurević zbog, kako navode, neistina, paušalnih izjava i neprovjerenih informacija iznošenih u javnost u vezi sa izgradnjom novog graničnog prelaza Gradiška.

U UIO tvrde da Pandurevićeva izjavom da "je očigledno da je ranije uspostavljena pljačka preko UIO i nakon odlaska direktora Kemala Čauševića nastavljena i da su njeni akteri isti, ali da se samo promijenio direktor" želi da diskredituje ugled Uprave i da minimizira njen rad njenim predstavljanjem kao kriminogene institucije.

Smišljenim korištenjem UIO u svrhu svakodnevnih političkih sukoba između pripadnika različitih političkih partija, kao i za ličnu promociju poslanika nanose se nesagledive štetne posljedice i narušava ugled Uprave i njenih zaposlenih, što za posljedicu može imati negativan uticaj na rezultate njenog rada, saopšteno je iz UIO.

U Upravi navode da su sve do sada provedene radnje u vezi sa izgradnjom graničnog prelaza Gradiška preduzimane u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima za period od 2012. do 2017. godine.

Po ovom osnovu u 2012. godini za izgradnju graničnog prelaza Gradiška odobreno je ukupno 9,2 miliona KM, u 2015. dodatnih pet miliona, u 2016. takođe pet i 2017. godini 5,8 miliona KM.

Odobrena sredstva se usvajaju u okviru budžeta UIO za godine na koje se odnose i prolaze kroz parlamentarnu proceduru, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama proveden je postupak za provođenje prve faze za izgradnju graničnog prelaza Gradiška i izabran je najpovoljniji ponuđač.

U UIO ističu da su u svim do sada provedenim aktivnostima postupali u skladu sa zakonom utvrđenom nadležnošću i odlukom Vijeća ministara BiH, te da su u ovom slučaju napadi usmjereni na UIO potpuno neosnovani i tendenciozni, zbog čega će preduzeti radnje za zaštitu svog ugleda pred nadležnim pravosudnim institucijama.