BiH
4

Akcija "Mreža": Privedeno sedam službenika UIO BiH i dva službenika Granične policije

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je pružala asistenciju Graničnoj policiji BiH u provođenju naredbe Suda BiH u operativnoj akciji kodnog naziva "Mreža".

U pomenutoj akciji danas je privedeno 11 osoba na obavještajne razgovore, a među njima je i sedam službenika UIO i dva službenika Granične policije BiH.

Nakon utvrđivanja postojanja osnova sumnje da su učinjena određena krivična djela, operativna akcija “Mreža” urađena je u cilju utvrđivanja potpune zakonitosti i kontrole rada carinskih službenika UIO i pripadnika Granične policije BiH na pojedinim graničnim prijelazima u BiH.

"Očekujemo da će u cijelom postupku biti utvrđena potpuna zakonitost postupanja prilikom uvoza određenih roba u BiH kao što su vozila, tehnička oprema, tekstil", saopćeno je iz UIOBiH.

U ovom trenutku ne žele pominjati bilo kakva imena već će, kako je navedeno, sačekati da Tužilaštvo BiH završi svoj dio posla.

Ukoliko se bilo kom službeniku UIO odredi mjera pritvora, istom se, u skladu s važećom legislativom odmah određuje suspenzija s radnog mjesta.

"U tom smislu, moramo sačekati krajnji ishod postupka koji se treba završiti u Tužilaštvu BiH", navode iz UIOBiH.

S ciljem borbe protiv korupcije u svakom saopćenju upućenom javnosti Uprava je, kako podsjećaju, uvijek pozivala građane i poreske obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju carinskih službenika i poreskih inspektora te uprave.

Taj poziv ponavljaju i ovom prilikom i napominju da se isti može uputiti besplatno na broj 080 02 06 07.