BiH
1

UIO BiH Tužilaštvu dostavio više od 900 predmeta, budžet BiH oštećen za 135 miliona KM

FENA
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) dosad je proslijedila Tužilaštvu više od 900 predmeta, gdje postoji osnova sumnje da je budžet BiH oštećen za oko 135 miliona KM - izjavio je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

To su predmeti, precizirao je, po kojima se radi u Tužilaštvu.

"Postoji određeni broj službenika UIO koji rade s tužiocima, a koji vode predmete gdje postoji osnova sumnje da je oštećen budžet zloupotebama indirektih poreza ", naglasio je Kovačević.

Veliki broj predmeta koje je UIO proslijedio Tužilaštvu je rezultirao potvrdom optužnica, određeni sudski postupci su u toku, a postoji i određeni broj presuda, istakao je.

Precizirao je i da su disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje BiH u 2014. postupale po 115 predmeta.

U 24 slučaja su izrečene disciplinske mjere, zatim dva prestanka radnog odnosa, a ostalo se odnosilo na umanjenje plaće ili na usmene ili pismene opomene zaposlenih u UIO.

Također, tokom 2014. u UIO je bilo 49 suspenzija, zbog pokrenutog disciplinskog postupka usljed teže povrede službene dužnosti ili izrečene mjere pritvora nekome od zaposlenih u UIO.

"Naše dvije disciplinske komisije rade u punom kapacitetu i rješavaju predmete u skladu s rokovima prispjeća", rekao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Tokom ove godine pokrenuta su četiri disciplinska postupka zbog teže povrede službene dužnosti i 10 zbog lakše povrede službene dužnosti, koji se odnose na svakodnevni rad službenika UIO.

Kada je u pitanju posljednja akcija "Mreža“, Kovačević je pojasnio da su pripadnici UIO privedeni na obavještajni razgovor, a nakon toga pušteni na slobodu i normalno rade u UIO.

Protiv njih nije u ovom trenutku moguće pokrenuti disciplinski postupak, jer u UIOBiH nemaju informacije šta se njima konkretno stavlja na teret, a nije im ni određena mjera pritvora.

Naglasio je da će UIO protiv bilo kojeg svog službenika, onog momenta kada bude imao opipljive dokaze, pokrenuti disciplinski postupak.