BiH
3

UIO će suspendovati sa radnog mjesta sve korumpirane službenike

Anadolija
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je o načinu carinjenja tekstilne robe porijeklom iz Azije i Afrike saopćila da se utvrđivanje carinske vrijednosti robe, posebno tekstila, koji dolazi sa Dalekog istoka problem sa kojim nije suočena samo Bosna i Hercegovina, već i zemlje okruženja i Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U cilju zaštite javnih prihoda i zakonitog postupanja prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti robe 30. marta 2011. godine direktor UIO dr. Miro Džakula donio je Naredbu o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih roba afro-azijskog porijekla. Provođenjem Naredbe od 2011. godine pojačane su mjere carinskog nadzora pri carinjenju roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja (vaganje robe, detaljan pregled dokumentacije, detaljan fizički pregled robe, prevoznog sredstva), a carinske ispostave su u obavezi da razmjenjuju podatke, kako u pogledu prihvaćenih carinskih vrijednosti, tako i o pojavi novih uvoznika, prelasku uvoznika iz jedne carinske ispostave u drugu i sl.

"Važno je naglastiti da se carinjenje tekstila ne vrši po kilogramu, kako se to najčešće prenosi u medijima, već prema zakonski utvrđenoj proceduri, a samo radi lakše orijentacije i analize podaci se prestavljaju u KM/kg", navode iz UIO-a.

Analize provedenih postupaka uvoznog carinjenja određenih roba porijeklom iz Azije i Afrike pokazale su da su pojedine vrste roba porijeklom iz Azije i Afrike u ranijem periodu carinjene po ekstremno niskoj vrijednosti, što je za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja uvoznih dažbina i gubitak budžetskih prihoda po osnovu indirektnih poreza.

UIO dodaje kako je evidentno da je u 2013. i 2014. godini došlo do značajnog povećanja prihvaćenih carinskih vrijednosti, što je rezultat pojačanih kontrolnih aktivnosti carinjenja predmetne robe.

"Ovim rad na povećanju carinske vrijednosti roba koje dolaze iz Azije i Afrike nije završen, već će UIO i u narednom periodu u skladu sa zakonskim mogućnostima raditi u pravcu utvrđivanja realne vrijednosti robe koja dolazi iz azijskih i afričkih zemalja, kako bi prilikom uvoza te robe i BiH bile naplaćene sve zakonski predviđene uvozne dažbine", naglašavaju iz ove institucije.

Kad je u pitanju akcija kodnog naziva "Pandora" Uprava za indirektno oporezivanje će izreći mjeru suspenzije sa radnog mjesta za sve službenike UIO za koje Sud BiH donese odluku o pritvoru ili zabrani na prijedlog Tužilaštva BiH.