{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO: Carinske ispostave rade 24 sata zbog humanitarnih pošiljki

21.5.2014. u 11:55
52
3
UIO: Carinske ispostave rade 24 sata zbog humanitarnih pošiljki
52
UIO: Carinske ispostave rade 24 sata zbog humanitarnih pošiljki
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svi koji žele poslati pošiljke humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini koje su namijenjene područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini trebaju kao krajnjeg korisnika te pomoći navesti neku od registrovanih humanitarnih organizacija u BiH ili neki od organa javne uprave u BiH, saopštila je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO).
"Uz jasno navedenog krajnjeg korisnika humanitarne pomoći svaku pošiljku mora pratiti i sljedeća dokumentacija: specifikacija robe, izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH, te ko je pošiljalac humanitarne pošiljke. Sve pristigle pošiljke humanitarne pomoći upućuju se sa graničnih prijelaza u carinske ispostave gdje se podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina", navodi se u saopštenju.

Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

"UIO BiH donijela je jučer i odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH. Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku", ističe se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: