{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Humanitarne pošiljke bez plaćanja dažbina, ali neophodna kontrola na granicama

F
5.6.2014. u 12:25
0
2
Humanitarne pošiljke bez plaćanja dažbina, ali neophodna kontrola na granicama
0
Humanitarne pošiljke bez plaćanja dažbina, ali neophodna kontrola na granicama
Sve međunarodne humanitarne pošiljke, koje su uvezene u BiH kao pomoć poplavljenim područjima, tretirane su kao prioritet i oslobođene su plaćanja uvoznih dažbina i indirektnih poreza, a njihova kontrola na graničnim prijelazima bila je neophodna kako bi se sprječile moguće zluopotrebe.
Istaknuto je ovo danas na sastanku ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića, koji je predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i direktora UIO Mire Džakule sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Na sastanku je naglašeno da su zaključno sa 4. junom ove godine u BiH uvezene 923 humanitarne pošiljke, odnosno 6.800 tona robe.

Predsjedavajući Špirić naglasio je da je Upravni odbor donio odluke koje su, uz oslobađanje svih dažbina, omogućile da kamioni sa humanitarnom pomoći ne plaćaju ni ulaz na terminal, a Vijeće ministara BiH zadužio je UIO da ubrza procedure na granicama za humanitarne pošiljke.

"To nije značilo potpuno otvaranje granica jer je minimum dokumentacije morao biti dostavljen, a roba je morala proći i osnovne inspekcijske kontrole. Vanredni uslovi ne znače suspendovanje zakona jer se i tada moraju sprječiti eventualne zloupotrebe, a Vijeće ministara i Upravni odbor UIO učinili su sve u okviru svojih nadležnosti da se humanitarne pošiljke dostavljaju na najbrži mogući način", kazao je Špirić.

Dodao je da nakon ove prve faze koja se odnosila, uglavnom, na uvoz humanitarnih pošiljki, slijedi druga faza u kojoj se mora olakšati budući rad privrednicima, koji su pretrpjeli štete, o čemu će UO donijeti adekvatne odluke već na sutrašnjoj 3. vanrednoj sjednici.

Direktor Džakula istakao je da je UIO pokrenuo sve svoje kapacitete da bi se u šest ispostava radilo 24 sata kako bi se što brže uvozila humanitarna roba, a bilo je neophodno da na taj način rade i špediteri i entitetske inspekcije.

Visoki predstavnik pohvalio je rad UIO i njenog upravnog odbora za pokazano liderstvo i proaktivni pristup u ovim teškim vremenima, izrazivši podršku uvođenju dodatnih mjera sa potrebnim zaštitnim mehanizmima protiv zloupotrebe, koje imaju za cilj da se ubrzaju uvoz i isporuka humanitarne pomoći ljudima, te da se pomogne preduzećima koja su ugrožena poplavama, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: