{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta svi koji dopremaju humanitarnu pomoć u BiH moraju znati?

18.5.2014. u 13:28
849
48
Šta svi koji dopremaju humanitarnu pomoć u BiH moraju znati?
849
Šta svi koji dopremaju humanitarnu pomoć u BiH moraju znati?
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Dva kamiona humanitarne pomoći iz Makedonije i jedan kamion iz Slovačke ušli su danas u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prijelazu Orašje.
Roba humanitarnog karaktera kao što su hrana, odjeća i lijekovi namijenjeni su poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Carinjenje robe humanitarnog karaktera za područja ugrožena poplavama u Bosni i Hercegovini vrši se po pojednostavljenoj carinskoj proceduri. Humanitarne pošiljke najavljuju se Ministarstvu sigurnosti BiH, koje obavještava dežurnu operativnu liniju Uprave za indirektno oporezivanje o ulasku pošiljke humanitarnog karaktera za područja ugrožena poplavama u BiH.

Granični prijelazi na sjeveru BiH na koje se mogu uvesti humanitarne pošiljke za područja ugrožena poplavama u BiH su Gradiška, Gradina, Izačić, Hukića brdo i Brod, saopćeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje.

Kako se u narednom periodu očekuje pojačan priliv humanitarne pomoći, UIO BiH uputila je danas inicijativu Vijeću ministara BiH da donose posebnu Odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih dažbina i inspekcijskog nadzora za svu robu namijenjenu u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini.

Također, UIO će proslijediti inicijativu Vijeću ministara BiH da se hitno donese Odluka o doniranju sve robe koja je pravosnažno oduzeta zbog carinskih prekršaja, a nalazi se u skladištima UIO.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: