Bivši sekretar
8

"Uhljebljen" i Bojan Ninković: SDS-ov funkcioner postavljen za direktora Fonda za povratak BiH

Piše: Er. M.
Bojan Ninković (za govornicom) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bojan Ninković (za govornicom) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner SDS-a Bojan Ninković postavljen je za direktora Fonda za povratak Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju potvrdili su za Klix.ba u Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine. Ninković je automatizmom postavljen rješenjem Agencije za državnu službu FBiH s obzirom na to da se Vijeće ministara BiH nije očitovalo o ovom postavljenju u zakonskom roku od 30 dana.

Naime, po okončanoj proceduri stručnog ispita po predmetnom javnom oglasu, na osnovu ostvarenih rezultata u konkursnoj proceduri sačinjena je lista uspješnih kandidata te je ADS BiH dostavila Vijeću ministara BiH mišljenje za imenovanje rukovodećeg državnog službenika.

Članom 28. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da rukovodeće državne službenike imenuje nadležna institucija po prethodno pribavljenom mišljenju Agencije za državnu službu BiH, sa liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs, te da će, ukoliko se ne izvrši imenovanje iz stava istog člana u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja ADS BiH i liste uspješnih kandidata, ako posebnim propisom nije određen kraći rok, Agencija po službenoj dužnosti imenovati najuspješnijeg kandidata.

Ninković je još jedan u nizu SDS-ovih funkcionera koji je u proteklom periodu uspio dobiti zaposlenje u državnim institucijama. Ovakve aktivnosti posebno su intenzivirane nakon pobjede SNSD-a na prošlogodišnjim izborima.

Naime, i više je nego jasno kako SNSD nema namjeru zadržavati kadar SDS-a i PDP-a na ključnim državnim pozicijama. O problemu zapošljavanja "odlazeće administracije" u nekoliko navrata govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je Klix.ba u nekoliko navrata pisao, u proteklom periodu zaposleno je najmanje 11 savjetnika i saradnika ministara Mirka Šarovića (SDS) i Igora Crnadka (PDP) u državnim institucijama. Igrom slučaja, svi oni ostvarili su najbolje rezultate na javnim konkursima.