Nakon akcije SIPA-e
0

Uhapšeni službenici iz Tuzle bit će suspendodavni

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiH najoštrije je osudila pokušaj dvojice službenika Uprave sa područja Tuzle da uzmu mito od poreskih obveznika, a protiv njih će u ponedjeljak, 19. marta, biti pokrenuti disciplinski postupci i izrečena suspenzija.

Portparol UIO Ratko Kovačević potvrdio je da je riječ o dvoje službenika koji su raspoređeni u Odsjeku za reviziju i kontrolu u regionalnom centru Tuzla, koji su juče, nakon što su uzeli mito u obliku novca i laptopa, lišeni slobode i predati u nadležnostu Tužilaštva BiH.

On je dodao da će ovaj slučaj još više podstaći Upravu na potpunu borbu protiv korupcije u vlastitim redovima. 

"Zahvaljujemo poreskim obveznicima koji su imali hrabrosti da slučaj prijave Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Ujedno pozivamo sve poreske obveznike da prijave svaki oblik nezakonitog ponašanja poreskih inspektora UIO i carinskih službenika na otvorenu liniju 0808 02 06 07", poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, istraga će pokazati da li je to bio prvi slučaj da su ovi službenici uzeli mito. 

On je podsjetio da je od dolaska na čelo uprave direktor Miro Džakula pokrenuo 190 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija je izrekla sdam mjera prestanka radnog odnosa.

Pripadnici Sipe juče su na području Tuzle uapsili  dvojicu pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH zbog sumnje da su  primili  mito.	Tokom akcije pronađeni su novac, te ostali tragovi i predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal tokom krivičnog postupka.