Tužilaštvo BiH
0

Uhapšeni osumnjičeni za veliku pljačku na Aerodromu Sarajevo

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH realiziralo je aktivnosti zajedno sa zajedničkim istražnim timom na razotkrivanju organizirane kriminalne grupe koja je počinila više kaznenih djela na području BiH. Slobode je lišeno više osoba, kao i organizator te grupe.

Osobe lišene slobode su osumnjičene za pljačku u Cargo centru na Aerodromu Sarajevo, ubistva više osoba (Vernera Ajdarija, Maria Tolića, Mithata Mekića i Marije Salas Kortes) čija su tijela sakrivena na više lokacija, kao i još jedno ubistvo o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Aktivnosti istražnog tima se nastavljaju i više informacija će biti poznato tokom dana.

Podsjetimo, četverica pljačkaša obučenih u uniforme SIPA-e su 5. decembra 2007. iz Cargo centra na Sarajevskom aerodromu iznijeli 2,5 miliona KM koji su pripadali ABS banci.

Oni su u Cargo centar ušli automobilom Audi Q7, te uz veliku buku, govoreći da su pripadnici SIPA-e, uperili oružje u radnike, a potom uzeli kompletnu vrijednosnu pošiljku koja je bila namijenjena za transport iz ABS banke za Credit Suisse Zurich banku u Švicarskoj.

Sud BiH je, u nedostatku čvrstih dokaza, u maju 2009. oslobodilo Suada Glavinića i Saudina Duvnjaka, koji su bili optuženi za saučesništvo u pljački. Apelacijsko vijeće tog suda je u decembru iste godine potvrdilo oslobađajuću presudu.