Slučaj Zijad Turković
0

U Hadžićima pronađena dva tijela, locirana još dva

SRNA
Istražni tim Tužilaštva BiH pronašao je danas na području sarajevske opštine Hadžići posmrtne ostatke dva lica, a locirao je još dva tijela za koja se pretpostvalja da potiču iz slučajeva koji se tiču ubistava Vernera Ajdarija, Marija Tolića, Mithata Mekića, te državljanke Bolivije Marije Salas-Kortez, izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je naglasio da istražni tim otpočinje postupak iskopavanja lociranih tijela, te da će više informacija o ovom slučaju biti poznato sutra.

Istražni tim Tužilaštva BiH, koji je formirao glavni tužilac BiH Milorad Barašin, sačinjavaju tužioci Posebnog odsjeka za organizovani kriminal ovog tužilaštva, te tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), federalne Uprave policije, te MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH ranije danas je potvrđeno da je istražni tim ovog tužilaštva u protekla 24 časa uhapsio više lica osumnjičenih za veliku pljačku 2,5 miliona KM iz Kargo centra na aerodromu u Sarajevu 2007. godine, kao za i ubistva više osoba koje su nestale prije nekoliko mjeseci, te da su u toku aktivnosti na pronalasku tijela ubijenih.

 	Grubešić je precizirao da je među uhapšenima i lice koji se sumnjiči da je organizator zločinačke organizacije, a riječ je o osobi čiji su inicijali Z.T. sa područja Sarajeva. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je Zijadu Turkoviću.

Osumnjičene je uhapsio Istražni tim koji radi na otkrivanju ubistava Vernera Ajdarija, Maria Tolića, Mithata Mekića i državljanke Bolivije Marije Salas - Kortez, kao i pljačke 2,5 miliona KM iz Kargo centra na sarajevskom aerodromu 2007. godine.

Četvorica pljačkaša obučenih u uniforme Sipe su 5. decembra 2007. godine iz Kargo centra na Sarajevskom aerodromu iznijeli 2,5 miliona KM koji su pripadali ABS banci. Lopovi su odnijeli kompletnu vrijednosnu pošiljku koja je bila namijenjena za transport iz ABS banke za Kredit Svis Cirih banku u Švajcarskoj.