Rasvijetljena i ubistva
0

Uhapšen organizator pljačke na aerodromu - Z. Turković

Sarajevo-x.com
Prema nezvaničnim informacijama, Zijad Turković je uhapšen s još nekoliko osoba te osumnjičen kao organizator za pljačku na sarajevskom aerodromu iz decembra 2007. Turković je otprije dobro poznat policiji po činjenju krivičnih djela.

Osim za pljačku na aerodromu Turković i saučesnici se sumnjiče i za nekoliko ubistava na području BiH, odnosno za ubistva Wernera Ajdarija, Marija Tolića, Mithata Mekića i Marije Salas Cortez, državljanke Bolivije, za čijim tijelima se traga više mjeseci.

Ova saznanja rezultat su rada istražnog tima Tužilaštva BiH, koje je saopćilo da se radi na rasvjetljavanju još jednog ubistva. Istraga se nastavlja.

Spektakularnu pljačku na aerodromu, podsjetimo, izvela su četverica pljačkaša obučenih u uniforme SIPA-e. Oni su uz prijetnju oružjem iz Cargo centra na aerodromu iznijeli vrijednosnu pošiljku s 2,5 miliona KM ABS banke, koja je trebala biti transportovana u Credit Suisse Zurich banku u Švicarskoj.

Sud BiH je, u nedostatku čvrstih dokaza, u maju 2009. oslobodilo Suada Glavinića i Saudina Duvnjaka, koji su bili optuženi za saučesništvo u pljački. Apelacijsko vijeće tog suda je u decembru iste godine potvrdilo oslobađajuću presudu.