Sa 16 godina mučila logoraše
0

VIDEO / Uhapšena Monika Simonović, ratna zločinka iz Brčkog

Piše: E. G.
Prijedor
Prijedor
Pripadnici Policije Distrikta Brčko u saradnji sa pripadnicima CJB Banja Luka su uhapsili sinoć na području Prijedora M. I., potvrdio je za Sarajevo-x.com Halid Emkić, portparol Policije Brčko. Saznajemo da se radi o Moniki Ilić, poznatijoj kao Monika Simonović.

Monika Simonović uhapšena je na osnovu međunarodne potjernice, a tereti je se za ratni zločin počinjen nad nesrpskim stanovništvom u zloglasnom logoru Luka u Brčkom.

Monika je sinoć oko 22 sata dovedena u zgradu Policije Brčko distrikta, a danas će biti predata Tužilaštvu Distrikta Brčko, potvrdio je Emkić za Sarajevo-x.com.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšena je nakon praćenja telefonskih poziva, i to u kući u Prijedoru u kojoj je živjela u vanbračnoj vezi sa suprugom i djetetom.

Radi se o osobi koja je u to vrijeme imala 16 godina. Ona je, prema iskazima žrtava, bila djevojka Gorana Jelisića Adolfa, kojeg je Haški tribunal 2001. osudio na 40 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka, gdje je, prema presudi, bio "na položaju vlasti".

Logoraši koji su pretrpjeli mučenja u logoru Luka sjećaju se Monike kao osobe koja je počinila najmonstruoznije zločine u to vrijeme. Kažu da joj je bilo dozvoljeno da logoraše muči na bilo koji način na koji je htjela.

"Psovali su balijsku majku i govorili da nas sve treba pobiti. Ona je uporno govorila: 'Zašto ga ne ubiješ, zašto se raspravljaš s njim?', dok me je Goran Jelisić tukao palicom i vatrogasnim crijevom. Oni su mogli raditi šta su htjeli", rekao je jedan od zatvorenika u logoru Amir Didić 1999. godine pred Tribunalom.

Pretpostavlja se da je Monika rođena 1974. godine kao vanbračno dijete Vere Simonović i Bore Ilića. Vera Simonović je inače bila vlasnica bordela u Brčkom u kojem su u ratu seksualno zlostavljane žene nesrpske nacionalnosti.

Monikin polubrat Konstantin Simonović je također osuđen za ratne zločine na šest godina zatvora, a kaznu izdržava u Foči.