BiH
0

Uhapšen Zoran Marinić, osumnjičen za ratne zločine u Busovači

Klix.ba
Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e rano jutros su na području Busovače lišili slobode Zorana Marinića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, osumnjičenog za ratne zločine na području Busovače, tokom 1993. godine.

Marinić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO, kao pripadnik HVO-a sa područja Busovače, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen za učetsvovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, počinjeno na području Busovače, 1993. godine, kao i za nanošenje tjelesnih povreda i protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

Marinić će u zakonskom roku predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Predmet protiv Marinića, spada u predmete Kategorije II, što znači da se radi o predmetu u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je, zbog okončanja mandata i strategije rada MKSJ, proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.