BiH
23

Na području Bijeljine uhapšen Batkov saučesnik Zoran Dragičević

FENA
Po nalogu Tužiteljstva BiH, jutros je na području Biljeljine lišen slobode Zoran Dragičević, osumnjičeni za ratne zločine na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, jutros oko 7 sati na području Bijeljine, lišili su slobode Zorana Dragičevića, nekadašnjeg pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, osumnjičenog za ratne zločine na području Sarajeva, počinjene tokom 1992. i 1993. godine.

Dragičević je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom ratnog perioda učestvovao u progonu civilnih osoba nesrpske nacionalnosti u naseljima Grbavica i Vrace, opština Novo Sarajevo, u kojem progonu je vršio mučenja, fizička zlostavljanja, nezakonita zatvaranja i silovanja civila. Dragičević se sumnjiči da je učestvovao u ratnim zločinima kao saučesnik optuženog Veselina Vlahovića Batka.

On će biti u zakonskom roku predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.