BiH
0

Zoranu Dragičeviću neće biti produžen pritvor

SRNA
Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH
Sud BiH odbacio je prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora Zoranu Dragičeviću (50), koga optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sarajeva 1992. i 1993. godine.

Dragičeviću su određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i putovanja, sastajanja ili povezivanje sa saučesnicima i svjedocima na bilo koji način, uključujući približavanje u rastojanju od najmanje 50 metara, a pripadnici nadležne policijske stanice svakodnevno će ga obilaziti, saopšteno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je na ovu odluku Suda uložilo žalbu, jer smatra da Dragičević treba da bude u pritvoru zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak.

Žalba je proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo tvrdi, da s obzirom na okolnosti i procesuiranje predmeta, u kojem predstoji izvođenje dokaza i saslušanje svjedoka, ovaj optuženi treba biti u pritvoru, te je zbog toga uputilo žalbu na odluku suda, kojom se optuženi pušta na odbranu sa slobode uz mjere zabrane.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Dragičevića 4. decembra na području Bijeljine.

Optužnica tereti Dragičevića da je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske i saučesnik optuženog Veselina Vlahovića, počinio ratni zločin nad bošnjačkim i hrvatskim civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava, mučenje, pljačkanje i premlaćivanje.